За община Самоков и ОбС на БСП


Община Самоков


Самоков е град в Югозападна България,  Софийска област. Някога тук е имало римско селище, а сегашният град е възникнал по-късно – в началото на XIV век като рударско селище. По това време българските занаятчии влезли в пряка връзка със западноевропейските рудари саксонци, наричани саси, и по техен образец били въведени саксонски пещи (видни), ковашки работилници (мадани) с духала и големи чукове (самокови – откъдето идва и името на града), движени с водна сила. До падането на града под Османско владение(1372), Самоков бил икономическо и културно средище.
От 1557 г. до 1907 г. градът е център на Самоковската епархия.

Партийна история


Самоковската партийна организация  на  БСП е наследник на една от най-старите партийни организации в България, с изключителен принос  към историята на партията и ролята й в общинското самоуправление. Самоковската партийна организация е основана на 5 септември 1899 г. от видния самоковец Борис Хаджисотиров в период, в който тя се явява център на социалдемократическите идеи. Хаджисотиров е завършил право в Лозана, Швейцария и е първият автор и стратег на общинската политика на партията / БРСДП т.с./
На 13 юни 1910 г. социалистите в Самоков печелят изборите по парламентарен път и формират първата на Балканите комуна – Самоковската. На практика реализират форма на общинско самоуправление. До 1923 г. в Самоков се реализират три комуни:
Първата – 1919 г.  –  1912г. с кмет Георги Зуйбаров. В този период излиза като общински вестник първият брой на в.“Самоковска комуна"; възвръщат се заграбени общински имоти; населението се облага по прогресивно подоходния данък; откриват се детски градини и забавачници.
Втората – 1919 г. – 1922г. с кмет Михаил Дашин. Тогава се провежда референдум за общинския бюджет; регистрират се общинските имоти; отчуждава частни сгради за общински дом; откриват се начални училища, сиропиталище, училищна трапезария, аптека и хали; строи се читалище паметник “Отец Паисий“.
Третата – 1922г. – 1923 г. с кмет Коста Кибаров. По негово време се утвърждава ново разпределение на пасищата; започва строеж на нова прогимназия; организира се референдум за затваряне на кръчмите.
Трите комуни изпълняват изключително важни социални програми, които са актуални и днес, а именно: 8 - часов работен ден за наемните работници; формиране на здравноосигурителен фонд; фонд за подпомагане при безработица; домове за сираци; безплатна трапезария за бедните деца и пр.
Започва и издаването на първия партиен вестник “Самоковска комуна“, който се е разпространявал безплатно, а градът получава прозвището Червеният град.
Авторитетът на Самоковската партийна организация се запазва и до днес и дава добри резултати, защитавайки достойно факта, че Самоков е дал теоретици и практици на партията и винаги е поддържал собствен облик, независимо от националните нагласи, поради което през цялата си история е бил недолюбван от централните власти.
Информация за участието на БСП в местната и държавна власт 
от 1989г. до  днес
          За двадесет и пет години демокрация от пет кметски мандата – четири са на БСП, при което не само кметовете, но и председателите на Общинските съвети са от БСП. 
През мандат 1990 – 1991г кмет е инж.Васил Кънев, член на БСП  /временната управа/. През това време се довършва блок „А“ на   общинската болница, оформя се пространството около площада. 
През мандат 1995 – 1999 г. кмет е инж. Георги Големинов, член на БСП. По негово време е изградена промишлената газификация, разширени са двата моста и е изградена пешеходна зона. Пуска се в експлоатация новата сграда на Дом за стари хора; заявени са за актуване като общински 320 хил. декара гори; завършен е колекторът в кв.“Самоково“.
През мандат 2003 – 2007 и 2007 -2011г. кмет на общината е Ангел Николов,  член на БСП. Постигнат е най-голям бюджет в историята на общината; изградени са два нови транспортни моста над р.Искър; построена е мултифункционална спортна зала “Арена – Самоков“; изграден е общински жилищен блок; асфалтирани са 173 улици в града и селата; построени са 5 нови супермаркети на големи търговски вериги; благоустоени са кварталите.
От 2011 до днес кмет е адвокат Владимир Георгиев,   член на БСП. По негово време с европейски средства е построен исторически комплекс Цари Мали град, който беше открит за посещение на 18.08.2013 г. Построени и благоустроени са 3 паметника, ремонтирана и отворена е картинната галерия. Благоустроена е централната градска част, асфалтирани са околоблокови пространства, открит е туристически информационен център, открити са два нови пенсионерски клуба, три спортни площадки, удължена е безплатната градска автобусна линия. Реализираните по европроекти са  25, на стойност 30 мил.  лева по НРП. Изградени са градинки с детски площадки и детски кътове в града и почти във всяко село на общината. Утвърдени са 10 стипендии за млади таланти. Градът става притегателен център след пускането в действие на спортната зала за откриване и провеждане на редица международни и национални спортни състезания по различни дисциплини. 
            За 25-годишен период БСП – Самоков има четирима председатели на общински съвет: Пенчо Ангелов,  Ангел Николов,  Лиляна Янкова, Силвия Стойчева             
           Избрани са трима народни представители: Боян Черешаров / Велико народно събрание/, Силвия Стойчева /40 НС/ и Радослав Стойчев – 43 НС.
        
    В сградата на общината е направена експозиция  „Кметовете на общината и стореното през мандата им, обхващаща годините от 1878 до 2015г.
    През 2010г. е издадена книгата „Кметовете на Самоков“, автор е Нина Христовска. Общинският съвет гласува почетен ритуал за вписване на делата на кметовете в летописна книга на  общината, която се съхранява в историческия музей на Самоков.  В края на всеки мандат се вписват основните дела, извършени през мандата - своеобразен обществен контрол и отчет пред историята.  
            През 2010г. беше издаден юбилеен вестник за 100-годишнината на Самоковската комуна. Също така е издаван каталог за построеното в Самоков.
            Като цяло следва изводът, че кметовете на Самоков и общинските съветници от БСП поддържат линията на устойчиво развитие на общината, придържайки се към няколко основни пункта:
    1. Акцент върху социалната политика – благоустрояване, здравеопазване, образование.
    2. Развитие на спорта и туризма.
    3. Просперитет в областта на културата и духовното развитие.

                                                      
Общински съвет на БСП:
Председател: Силвия Стойчева 
Членове: 
Владимир Георгиев
Георги Големинов
Любомир Николай Николов
Антоанета Антонова
Борислав Борисов
Боян Николов
Виолета Кокалова
Зорница Петрова
Ивалина Трендафилова
Красимира Костадинова
Лазар Щъркелов
Любомир Т.Николов
Людмил Яначков
Павел Щъркелов
Радослав Стойчев
Станка Крачунова
Христо Ярловски
Христина Янева.
Изпълнителното бюро:
 Силвия Стойчева
Владимир   Георгиев
Любомир Н. Николов 
Георги Големинов
В общината има изградени 38 ОПО на териториален принцип, в които членуват над 600 души.
Контролна комисия:
Елена В. Каменова - председател
Елена Михайлова
Мария Кацарска
Пламен Стефанов 
Цветанка Якимова

Председател на ОбС на БСП-Самоков – Силвия Стойчева

Представителство на БСП в местната власт в община Самоков:

Кмет на община Самоков, МАНДАТ 2011 - 2015, МАНДАТ 2015 - 2019: Владимир Георгиев

Общински съветници на БСП, МАНДАТ 2011 - 2015:

Председател ОбС-Самоков – Силвия Стойчева

  • Христо Ярловски
  • Стефан Карапанчев
  • Ивалина Трендафилова
  • Данайл Попов
  • Николай Николов
  • Венцислава Шопова

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи