Община Горна Малина представи Източна Европа на форум срещу ТТИП

Този тип споразумения подриват демокрацията и правото на местно самоуправление, занижават екологичните и санитарни норми, обезлюдяват селските региони и заливат пазарите с нискокачествени и опасни за здравето храни

Кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов взе участие в срещата на местните власти и гражданското общество, които се противопоставят на новия тип споразумения, като TTIP, CETA и TISA. Форумът се проведе в Барселона и се прие обща декларация за "свободни от ТТИП" общини и региони.

„Този тип споразумения подриват демокрацията и правото на местно самоуправление, занижават екологичните и санитарни норми, обезлюдяват селските региони и заливат пазарите с нискокачествени и опасни за здравето храни, цензурират законодателните органи, подбиват пазара на местните производители, унищожават малкия и среден бизнес”, коментира Ангел Жиланов. Според кмета на Горна Малина този тип споразумения обслужват само и единствено големите корпорации.

„От Източна Европа присъстваха представители на екологични и граждански организации. Като кмет на първата зелена община в България - Горна Малина участвах и подкрепих Декларацията и ще направя всичко необходимо хората в България да направят своя информиран избор, и много български общини да ратифицират Декларацията от Барселона”, каза също Жиланов.

"Свободни от ТТИП" региони вече са: Барселона, Виена, Кьолн, Единбург, Сарагоса, Гренобил, Бирмингам, Нюкясъл, Валенсия, Майорка, Братфорт, Шефилд, Ибиза, Корфу и много други общини от Западна Европа.