Илияна Йотова: Кристалина Георгиева трябва да отговаря на каква цена и кой й плати да извърши предателството срещу България

Окт 29, 2016 Новини БСП 0 2125

Образованието и християнските ценности са силата, която ще възроди българското общество, твърди кандидатът за вицепрезидент

Кристалина Георгиева отдавна си търси по-уютно и добре платено работно място. Тя пожертва не само възможността на България да оглави най-влиятелната световна организация ООН, но също така и позициите ни в Европейската комисия (ЕК). Георгиева трябва да отговори пред българското общество на каква цена и кой й плати да извърши това предателство срещу България. За това призова Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, по време на среща с избиратели в Сливница.  По думите й престоят на Кристалина Георгиева в ЕК станал на практика невъзможен след слабото й представяне в ООН, но отдавна се знае за негативното отношение на колегите й в ЕК към нея, особено след Брекзит.

„Кристалина Георгиева не се справи с ресорните си проблеми в ЕК по отношение на бюджета, в този важен момент, когато бежанската вълна поставя на изпитание редица европейски страни”, категорична бе Илияна Йотова.

„Бойко Борисов и Кристалина Георгиева предадоха националния интерес, поставяйки България в епицентъра на един европейски и един международен скандал. В цялата тази конфигурация пролича активната роля на президента Плевнелиев, който работи против честта България. В контактите ми с мои колеги в ЕП усещам съжалението, което те изпитват към провежданата от българското правителство външна политика. Но както се казва: „Гарантирано от ГЕРБ“. Г-жа Георгиева се връща там, откъдето дойде, с което доказва, че няма никакво отношение към България. Работейки срещу Ирина Бокова, тя действаше в интерес на португалската кандидатура за ООН. Разбира се, това едва ли би било възможно, ако имаше адекватна политика на правителството в международен аспект”, подчерта още Йотова.

По думите й комбинацията от болните лични амбиции на Георгиева и раболепното, безпринципно обслужване на чужди интереси, демонстрирано от премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов, е довела дотам, че изгубихме възможността българин да заеме най-високия дипломатически пост в света, а от вчера към печалните последствия от пренебрегването на националния интерес се прибави и отстъпление от вече извоювани позиции в ЕК. „Оставката на Георгиева е признание за провала й, но заедно с това губим и важен ресор в Брюксел”, категорична бе Йотова. Лошото е, че всичко това нагледно показва колко безпомощна е външната ни политика. „Външният ни министър е в състояние на будна кома”, отсече тя.

Няма да позволим да ни откраднат победата на изборите

В Драгоман кандидатът за вицепрезидент бе посрещната с пожелание – „за лек полет над България и успешно кацане на „Дондуков” 2 на тандема Радев-Йотова.  „Срещу нас ще бъде обърната цялата държавна машина. Само че този път опонентите ни са малцинство. Няма да им позволим да откраднат победата на изборите, както преди 5 години”, увери Илияна Йотова.  И допълни: „Президентските избори са изпитание за всички нас, за това доколко сме съхранили достойнството и желанието си сами да определяме своето настояще и бъдеще. Нека не допускаме скъпо платени отвън глашатаи да ни внушават кои сме, кой е пътят, по който трябва да се развиваме и кои са приоритетите ни”.

Фокусът на усилията на бъдещия президентски тандем Радев-Йотова ще бъде насочен към възраждане на духовността и гарантиране на качествено и достъпно образование. „За мен най-големият приоритет за България е да запазим децата си тук като им осигурим условия за развитие. А това е постижимо единствено чрез работеща и устойчива икономика, която произвежда и създава блага”, изтъкна кандидатът за вицепрезидент.  Според нея образователната традиция и християнските ценности са онази сила, която е способна да ни изведе по нелекия път на възраждането на българското общество.

Титулованата за „майка на нацията” Цецка Цачева няма качества да бъде държавен глава

В Божурище тя припомни, че БСП има с какво да се гордее от участието си в управлението. „Имаше „Белене”, имаше „Южен поток”, имаше надежда за българската икономика. Сега обществото ни е в криза, защото управляващите не могат да се справят, те просто се провалят”, подчерта Илияна Йотова.

По думите й титулованата за „майка на нацията” Цецка Цачева не може да бъде държавен глава. „Един човек, който се държи безпардонно и агресивно, който не допуска приемането на нито един социален закон, не може да бъде обединител на нацията. Г-жа Цачева няма качествата да застане начело на президентската институцията и на въоръжените ни сили. Какво очакваме от нея – че ще води самостоятелна политика ли? Това е невъзможно, ако умееш само да козируваш на Бойко Борисов”, отсече Йотова.

Всеки от опонентите ни е свързан със сегашната власт, изтъкна тя. И допълни:  „Нима Ивайло Калфин може да бъде обединител на нацията? Та до вчера бе вицепремиер на Борисов и прие един от най-мракобесните закони срещу българските пенсионери и социалната ни система”.

„В лицето на ген. Радев ще имате човек, войн и страж, който знае какво е да положиш клетва пред Отечеството”, подчерта Йотова. И увери: „В нас ще видите воля да променим и съхраним България. България такава, каквато обичаме”.