Боян Ставрев: Трябва да търсим причините за битовата престъпност

 БСП предлага адекватни, а не популистки мерки за решаването на проблема

„Нова полицейска карта, която дава възможност в малките населени места да има жандармерия, като на три села да има по един пост. Нужна е и адекватна подготовка при служителите на МВР и най-вече на криминалистите и тяхното обезпечаване.” Това са част от мерките, които предвижда да реализира БСП в борбата с битовата престъпност, обясни по БНТ кандидатът за народен представител от София-област Боян Ставрев. Той добави, че има достатъчно полицейски ресурс да се реализират тези мерки. „Най-важен е човешкият фактор. Трябва да търсим причините за битовата престъпност”, каза още той. Според него една от причините е фактът, че България е най-бедната страна от ЕС. „БСП предлага адекватни, а не популистки мерки за решаването на този проблем”, категоричен бе Ставрев. Като следваща мярка, той посочи нулевата толерантност към нарушителите на закона.

Експертът беше категоричен, че никой не говори за мотивацията на редовите полицаи, които трябва да борят битовата престъпност в страната и да изпълняват добре своите задължения. „Знаете ли колко е основната заплата на един редови полицай? 663 лева! В армията е по-ниска. Има голяма демотивация сред униформените. През последните години е забравен човешкият фактор. БСП го поставя на първо място във всички сфери на програмата си. Полицаите са поставени в унизително положение да не са в състояние да хранят семействата си”, каза още Боян Ставрев. Той припомни, че през последните години полицаите многократно са стачкували и отхвърляли реформите в сектора. „Само преди година и три месеца служителите на сектор „Сигурност” бяха доведени до там да излязат на улицата. Тези компенсации, които получаваха, управляващите тогава искаха да им ги отнемат. Това доведе до брожение и голямо напрежение в системата”, допълни кандидатът за народен представител.

По отношение на мигрантския проблем, Боян Ставрев заяви, че БСП е за довършване на оградата с Турция. „Гражданите трябва да знаят какви пари до момента са дадени за изграждане на съоръжението. Първият 30 километров участък на ограда по границата, изградено от Сухопътни войски, струва около 8 600 000 лева, т.е. 250 000 лева на километър. Сега един километър е над един милион”, каза Боян Ставрев. Като следващи мерки от програмата на БСП, експертът посочи връщането на тези мигранти, които не са бежанци от война, отмяна на Постановление 208 на МС и преразглеждане на Дъблинското споразумение.