Политическият документ на БСП "Визия за България" бе представен пред жителите на община Ботевград

23.10.2018

Демографската катастрофа, здравеопазването, социалната политика, икономиката и образованието бяха основните теми, които бяха засегнати на срещата-дискусия при представянето на проекта на отворения политически документ на БСП “Визия за България“, който бе официално представен пред жителите на община Ботевград вчера, 22 октомври 2018г. 

„Визия за България” е документ, който не бива да бъде приеман по никакъв начин като такъв, който е спуснат от ръководството на БСП или като някаква директива. Това е идеен проект и неговата цел е да се влезе в дебат с широката общественост, с целия български народ, за д а може след това всички предложения да се обобщят и да влезнат в конгресните документи и „Визия за България” да добие завършен вид“. Това каза водачът на листата за 26-ти МИР Иван Ченчев, в началото на срещата. Заедно с него в Ботевград бяха дошли още неговите колеги от Парламентарната група на „БСП за България“ д-р Валентина Найденова - член на Комисията по здравеопазване в 44-то Народно събрание и Надя Клисурска – член на Комисията по труда, социалната и демографската политика и на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 44-то НС. На срещата присъстваха не само членове и симпатизанти на БСП, но и представители на местната власт и други политически партии. 

Иван Ченчев заяви, че „Визия за България“ е документ, който в никакъв случай не трябва да се приема като програма за управление. „Това е документ, който цели да визуализира дългосрочните цели , които стоят пред България, за следващите 10-15 години напред“. Тази Визия ще бъде поставена на масата на преговорите с парламентарно представените партии, за да може да се стигне до т.нар. единомислие поне пред общите цели за страната“, добави народният представител. 
По думите му в разработването на „Визия за България“ са участвали освен съветите към НС на БСП, също и външни експерти, цели отдели от БАН, както и акад. Стефан Воденичаров, проведени са срещи с браншови организации. „Във финалната си фаза „Визия за България” ще бъде надпартиен документ. В него се говори как трябва да има повече държава в България, и как това е възможно“, каза в заключение Иван Ченчев пред аудиторията на зала“Венера“, в хотел „Ботевград“. 

В настоящия Парламент от БСП има двама професори, двама доценти и по един лекар, зъболекар и лекар от клинична лаборатория, каза д-р Валентина Найденова. 
„Ние сме внесли много законопроекти, но нито един не бе приет от властимащите. Независимо от това ще се борим докрай, за да се промени курса на управление на държавата. Опитахме се да спасим Ловешката болница, а за Врачанската сезирахме Главния прокурор“, накратко представи сегашната ситуация д-р Найденова. По думите й никой не си е направил труда до момента да види къде отиват парите за здравеопазване. На база на проучвания на депутатите от БСП изводите показват, че парите от публичния сектор, 4 млрд.лв от здравните осигуровки, отиват в частните болници и за лекарствата. „Това за нас бе достатъчно ние да следим много изкъсо тези две пера“, добави д-р Найденова.