Жители на Ихтиман подкрепиха данъчната политика на БСП, заложена във "Визия за България"

27.10.2018

Народните представители от ПГ на "БСП за България" доц. Георги Йорданов, Румен Георгиев и Иван Ченчев се срещнаха с жители на Ихтиман. Те зададоха своите въпроси и дадоха предложения за допълването на "Визия за България". Хората заявиха, че подкрепят предложенията на левицата  за новите ставки на данъците, особено за намаляването на ДДС върху хляба, детските стоки и лекарствата. Те заявиха, че предложените от БСП промени в сферата на здравеопазването са изключително важни, защото дори в населени места близо до столицата няма адекватно здравеопазване, а профилактиката отсъства от години.

"На срещите в страната темата за здравеопазването е тази, която вълнува най-много хората. Кабинетът Борисов 1 открадна милиард и половина от НЗОК. Кабинетът Борисов 2 въведе лимитите, и рязко ограничи възможността за лечение, освен ако не си платиш в частна болница. Борисов 3 иска да запълни дупка от 864 млн. лв. в НЗОК, които ще дойдат от вашия джоб. Няма как, ние от БСП, да се съгласим с това". Това заяви народният представител доц. д-р Георги Йорданов по време на срещата. Той обясни, че управляващите искат да вдигнат здравната вноска с 2%, което е 12 лв, освен това, всеки постъпващ с болница, трябва да плати 15% от съответната пътека, което е минимум 115 лв. "Когато си с пенсия от 200 лв, а хлябът поскъпна двойно, ти можеш да си платиш само сметките, да си купиш хляб, за лечение- дума не може да става. Това е геноцид над народа в най-чиста форма. В един момент ще могат да се лекуват само богатите. Това ще доведе и до фалит на всички общински и голяма част от областните и държавните университетски болници", каза още народният представител. Той добави, че ГЕРБ предлагат капитализъм от най-чист вид в здравеопазването. "Около 2.5 милиона няма да могат да се лекуват. Явно това е целта на управляващите. Ние искаме здравноосигурените лица да не плащат и стотинка за лечението си, дори в болниците. Парите за здравеопазване стигат, но трябва да спрем кражбите и да завишим контрола над разходването им", каза още народният представител. Георги Йорданов добави, че е нужно създаването и на регианални визии, които да показват конкретните проблеми на всеки регион и населено място

Народният представител Румен Георгиев  обясни, че " Визия за България" е стратегически проект, който след Конгреса ще се превърне в програма, с която БСП ще управлява дългосрочно. "След 2007 година, в България се обърка изцяло политиката в аграрния сектор и се появиха няколко агроолигарси,  които държат голяма част от обработваемите земи в България, като най-ярките примери са в Добруджа. Всичкото зърно се товари на кораби и изнася за чужбина, а ние внасяме плодове и зеленчуци от други страни. Ние искаме българската страна да изхранва българския народ", заяви Георгиев. Той каза, че заплащането на нашите производители е изключително ниско, те не са защитени от държавата. "Затова ние предлагаме справедливо и равно заплащане на всички земеделски производители в Европа, тъй като сме загубили над 10 млрд. лв и 500 000 работни места в земеделието", каза още народният представител. Той коментира, че БСП е единствената партия, която може да върне държавата там, където й е мястото - на първите места в Европа по производство и качество на земеделската продукция.

"Визия за България" дава поглед как трябва да се управлява България в дългосрочен план, за да излезем от тежката криза, в която страната ни се намира в момента", каза народният представител Иван Ченчев. Той добави, че всичко, което е обещала левицата по време на предизборната кампания, е подготвено и внесено, като законопроекти, но  ГЕРБ не ги приемат. "Визията има още по-добри предложения, като основното е да вкараме повече държава във всеки един сектор. Защото пари има, но трябва да спрем бруталните кражби от управляващите, да спрем двойните стандарти и да разпределяне средствата справедливо между всички", категоричен бе Иван Ченчев.