Крум Дончев в Самоков: Нека съхраним историята си и да я опазим от всякакви вмешателства

Момчил Неков: Не можем да изградим европейски ценности, ако не се уповаваме на великите българи и не помним историята си

Кандидатите за евродепутати от  листата на „БСП за България“ Крум Дончев, Момчил Неков и Цветелина Пенкова почетоха паметта на загиналите воини, дали живота си в битките за Освобождението на гр.Самоков. Те положиха цветя на паметника „Кръста“ в знак на признателност. На честването бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, народните представители от ПГ на левицата Иван Ченчев и Радослав Стойчев.

„На този ден Самоков чества 141 години от Освобождението си.  Всяка година, тук, на мястото, където самоковци са посрещнали освободителите, отдаваме признателност на воините, дали живота си в битките за Освобождението на Самоков“, каза кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Крум Дончев. Той добави, че паметта към историята е това, което ни съхранява като народ и наш дълг е да отдаваме признателност към тези, които са дали живота си, за да я има днес България. „Тогавашният блян за свобода намира своето измерение днес. Свободни сме да избираме вярата си, мечтите си, да живеем достойно и да разполагаме с живота си. В името на паметта на загиналите и в името на българската идентичност, нека съхраним историята ни такава, каквато е била в действителност, и я опазим от всякакви вмешателства“, призова Крум Дончев.

Крум Дончев каза още, че за него Самоков има специално място в сърцето му, не само заради любовта му към балкана, но и защото свързва този район с рали „България“. „Именно тук спечелих две от моите победи през 2008 г. и 2014г. За мен е чест да бъда тук, в памет на загиналите освободители и да споделя този момент с гражданите на гр.Самоков", сподели Дончев.

Момчил Неков: Не можем да изградим европейски ценности, ако не се уповаваме на великите българи и не помним историята си

„Много е важно да отдаваме почит на тези, които са се борили да бъдем ние днес свободни“, каза кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Момчил Неков на церемонията по честването на 141 години от Освобождението на Самоков от турско робство. Той добави, че  постигането на една Европа, по-близка до българите, става на първо място чрез познаване и съхраняване на историята и културата ни. „Не можем да изградим европейски ценности, ако не се уповаваме на великите българи и великите им постъпки и ако не помним историята си“, отбеляза Момчил Неков.