Иван Ченчев, БСП: В листите ни събрахме разделени хора в спорта, но обединени в политиката

Хората трябва да гласуват за смяна на модела на „срутището ГЕРБ“ с единствената и реална алтернатива – БСП

„Oт БСП сме готови сме с листите ни с кандидати за народни представители. В рамките на гражданската квота се съгласиха да помогнат на партията хора, които не се занимават с политика. Успяхме да съберем разделени хора в спорта, но обединени в политиката – това е ясен знак, че БСП става обединител“, заяви в предаването „Референдум“ на БНТ депутатът от БСП Иван Ченчев.

Той бе категоричен, че левицата ще се опита да достигне до всеки български гражданин, за да обясни идеите си по време на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април и призова хората да гласуват машинно и смело, тъй като не е по-опасно от ходенето за покупки.

„Няма договорка между БСП и ГЕРБ. И няма да има такава“, отхвърли опитите за внушения по категоричен начин червеният депутат. Социалистът обърна внимание и на факта, че от левицата последователно са отказвали всички предложения за колаборация с управляващите през последните години.

Иван Ченчев коментира дейността на парламента, чийто мандат изтича и чиято основна линия са били лобистките предложения: „44-то Народно събрание ще се запомни с извънредното законодателство. С този похват на управляващото мнозинство – да се променят едни закони чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони“.

Депутат упрекна властта за липсата на чувствителност към обществото: „Управляващото мнозинство не чу улицата и хората. Навсякъде имаше протести и те бяха справедливи.“

По думите на социалиста този парламент е бил придатък на едно авторитарно управление: „Откакто сме в новата сграда на парламента, джипът на министър-председателя не е спирал пред него. Това е кощунство спрямо българската нация. Хората трябва да гласуват за смяна на този модел, за единствената и реална алтернатива – БСП“. Социалистът е категоричен, че хората вече наричат настоящото управление „срутището ГЕРБ“.

Народният представител от БСП припомни, че управляващото мнозинство системно е неглижирало законодателните инициативи на левицата: „Много от нашите законопроекти стояха с месеци „на трупчета“. Бяха отлагани отговорите на въпросите ни. 25 въпроса и 35 питания към министър-председателя на България. Имаме обяснения от председателя на парламента, че тези въпроси не сме ги били преадресирали – Борисов е на върха на пирамидата, как да ги преадресираме? Излиза, че в тази държава нищо не е в компетенцията на премиера“.

Ченчев подчерта и че БСП е най-последователната партия, особено в последните четири години. Той акцентира и върху това, че от левицата са настоявали за замразяване на депутатските възнаграждения неведнъж, но предложението им е било отхвърляно от управляващото мнозинство. Депутатът посочи, че програмата на БСП за предстоящите избори е съгласувана в икономическата й част с нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц.

Народният представител от ПГ на БСП изтъкна, че левицата ще води позитивна кампания, но е длъжна да показва недъзите на този 10-годишен модел, който трябва да бъде сменен.