Стоянка Балова не само иска да върне младите в Златица, а и прави стъпки в тази посока

Като общински съветник от БСП в родния си град тя инициира стипендиантска програма и създаването на местна стратегия за развитие на младежта

През 2020 г. в община Златица направи първи стъпки към реално връщане на младите хора в града. Учредена бе стипендиантска програма, която да подпомага местните студенти в тяхното следване по приоритетни за общината специалности, а те поемат ангажимент да се върнат и да работят в Златица. В дъното на тази добра инициатива е младата общинска съветничка от БСП Стоянка Балова.

„Проблемът с липсата на кадри в малките общини, каквато е Златица е все по-назряващ и подобен инструмент би могъл да бъде инвестиция в бъдещето“, обяснява Балова, която има опит в местното самоуправление. От 2011 г. е общински съветник в община Златица, кара третия си мандат в местния парламент. А сега се е устремила и към националния от 5-ото място в листата на „БСП за България“ в София-област.

Балова работи от сърце за родната си Златица. Като общински съветник тя е инициатор на създаване на местна стратегия за развитие на младежта, на базата на която бе създаден Консултативен съвет за младежка политика. В състава му бяха включени хора, обединени от каузата да ангажират младите в общината с различни доброволчески дейности.

Младата дама се занимава с политика от 2007 г. Работила е в редица местни и национални кампании, както на територията на Златица и Софийска област, така и на национално ниво.

Балова има завършени две магистърски степени – по „Биотехнологии“ от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и „Политически мениджмънт“ от СУ „Св. Кл. Охридски“. Като естествено продължение на образованието й и съчетаване на двете специалности през 2016 г. записва докторантура, в която професионално се занимава с изследване на политиките за климата на европейско и българско ниво.

От пролетта на 2019 г. е доктор по философия, направление „Политически език и реторика“. А от края на същата година работи като главен асистент в Софийски университет. „За мен е изключително удоволствие да общувам със студентите и да ги уча да развиват своите комуникативни умения. Като важна мисия съм приела изграждането на умения за разпознаване на манипулацията и стимулиране на критичното мислене у студентите“, казва Балова. Именно затова и изучава със студентите си различни техники и ефекти в невербалната комуникация. „Считам, че всеки млад човек не трябва да приема „на сляпо“ всичко, което му се предлага като информация, а трябва да си съставя собствено мнение на база на различни аргументи“, обяснява тя.

От 2013 г. работи и в неправителствения сектор. В началото като координатор на европейски и национални проекти в Институт за социална интеграция, а по настоящем като негов изпълнителен директор.