Илка Христова, БСП: Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата в Софийска област

Интервю на кандидата за народен представител от БСП за България за 26 МИР-София-област - Илка Христова пред Агенция \"КРОСС\"

Госпожо Христова, с какво смятате, че можете да бъдете полезна, ако станете народен представител?

- Личният ми опит в областта на образованието и медиите ще ми позволи да работя за предотвратяването на кризата в тези две области. Нужни са хора, които да работят за промяната на системата отвътре. Намираме се в ситуация, която пречи на българските деца да придобият знания и нормално образование. Тази порочна практика - парите да следват ученика, би трябвало да бъде прекратена. Не е нормално нашите деца и работещите им родители да са притискани по всякакъв начин и да се издевателства над тях. Трябва образованието, учебниците и помагалата, които са задължителни, да са еднакви за всеки клас и да бъдат безплатни. Не може навсякъде подготовката да е различна и системата да позволява учениците да излизат неграмотни от училище. Та те са нашето бъдеще...

Вие сте кандидат от избирателен район София-област. Кои са най-значимите проблеми на региона, които бихте откроили?

- Едни от най-значимите проблеми за региона на София-област е липсата на кадри в здравеопазването и недостига на легла за всички болни. Разпокъсаността на района е причина и за трудностите при наблюдението и превенцията на престъпността.

Друг непреодолим към момента проблем в областта е този с водоподаването, в областта голяма част от общините са с каптажни системи, липсват пречиствателни станции за питейната и отходните води, а режимите на водата са често срещани през летния период.

При транспорта ситуацията е повече от трагична - липсват или са недостатъчно на брой автобусите и маршрутните таксита, които да обслужват пътникопотока. В някои от случаите просто са капацитетът им не позволява да нормалното осъществяване на курсовете в стандартна, а камо ли в пандемична обстановка.

Изключително притеснително за мен е обезлюдяването на немалка част от населените места в региона, което води и до увеличаване броя на затворените училища.

Всичко това, разбира се, не изчерпва темата с проблемите. Те са безбройни и хората са обезверени, предвид задълбочаването им. Споделят, че не виждат изход от ситуацията и че с годините при управлението на Борисов и ГЕРБ все повече им се струва, че не съществуват за държавата и за управляващите.

Коя е сферата, в която може да предложите своята експертиза, и какви са политиките на БСП в тези области?

- Бих могла да участвам в изготвянето на програми и търсенето на решения в областта на образованието, културата и медиите. В тези сфери България оглавява негативните класации, а потенциал за промяна на ситуацията има. Въпросът е да се променят законодателството и начинът на работата в тези институции.

Училищата и университетите ни не трябва да генерират кадри, които са неприспособими към действителността и не покриват минималните изисквания за професиите си.
Културните ни дейци и изкуствоведи не трябва да са обект на подигравка, а да са водещи при организирането на всяко едно събитие в дадена общност, село, община или област.
За медиите... Темата е дълга и пространна. За последната една година съвсем ясно се открояват платените медии и медийни сателити, обгрижващи властта и приближените има фирми и техните интереси. Тази порочна практика трябва да спре, като за целта е необходимо да се изгради нова система на позициониране в медиите и да се заличат хилядите знайни и незнайни сайтченца, зад които не се знае дори кой стои.

Визията за управлението на БСП за България в тези сфери в голяма степен съвпада с моите виждания за разрешаване на проблемите. В предизборната ни платформа за управление е заложено да се направи ревизия на всички нива в държавата. Да се реорганизират тези сфери, за да може да промяната да е с грижа за хората и с вяра, че с общи усилия можем да осъществим нужното България да я има на картата след 4 години и да е водещ фактор за региона и в Европа.

Какви са пробойните в образователната система от Ваша гледна точка и какви са идеите ви за тяхното преодоляване?

- Пробойни има във всяка една област, но в образованието те са подводни камъни, заложени с годините, които тепърва ще дадат своето отражение в държавата. Всяка година ни се казва колко по-перфектна е системата и колко добре работи! Е, да, резултатите са очевидни за всички нас. Всичко работи само привидно, а реално децата остават полу- или неграмотни в по-голямата си част, защото системата е насочена към безличното преминаване от клас в клас и избутването на незнаещите с цел запълването на паралелки. Това не е работеща система.

Децата се превръщат в консуматори от ранна детска възраст, което в последствие ще се обърне срещу самите тях. Когато завършат училище, те ще излязат неподготвени за реалния свят и ще се сблъскат много жестоко с действителността.

Те не знаят какво е труд, не могат сами да се справят с поставените им задачи, а още по-голямото ми притеснение е, че с ученето от вкъщи ще забравят какво е и да работят в екип. Необщуването с техните връстници и затварянето им вкъщи ще доведе до трайни изменения в съзнанието на хиляди деца, ще ги превърне в индивиди, нежелаещи и нетърсещи контакт с външния свят. Това ще е пагубно за нашето общество.

-В случай, че станете народен представител, каква е личната кауза, за която бихте се борили и бихте работили активно?

- Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата за целия регион. Това е нещото, за което се боря от 2017 година. Преместих се да живея в Искърското дефиле през 2015 година и не мога да възприема, че в 21. век през ден стоим без вода, защото никой не иска да поеме отговорност и да се заеме с преодоляване на тази криза.

Дори да не стана народен представител в това Народно събрание, ще продължа да се боря с всички възможни ми средства като обикновен гражданин за една нова ВиК-инсталация в региона, довеждаща до всяко домакинство нормална питейна вода и грижеща се за отвеждане на отпадните води.

Необходимо е да се разработи огромен проект, който да покрие областта и да се намери начин за финансирането му, но мисля, че всички заедно можем да намерим изход.

Ако искате да бъда вашият глас в Народното събрание, може да гласувате за промяната на 04.04 с номер 4 в интегралната бюлетина и за мен с преференция 114.