Михаил Михайлов: Учителите трябва да бъдат избавени от огромната бюрократична тежест

05.11.2021г.

Михаил Михайлов е завършил Професионална гимназия по туризъм в Самоков. Бакалавър по География от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Работи като учител по география в гимназията по туризъм. Притежава IV ПКС. Член на БСП от 2005 година. В момента е председател на Общинския съвет на БСП в Самоков. Общински съветник и председател на постоянната комисия по „Образование, култура, младежки дейности и спорт“. Владее английски и руски език. Кандидат за народен представител в 26 МИР София – преференция 102.

1. Това е трета кампания за парламентарни избори в рамките на една година. Какви са Вашите очаквания?

Да, наистина. За трети път избирателите ще трябва да отидат до урните на 14 ноември, но този път с разликата, че ще гласуваме освен за народни представители и за президент и вицепрезидент. Кампанията е в разгара си. Част от хората са уморени и обезверени. Разбирам го от срещите си с тях. И вина за това имат всички партии. Защото така наречените „партии на протеста“ или „партии на промяната“ не успяха да постигнат разбирателство. Единствено БСП прояви диалогичност, разум и национална отговорност, но за съжаление до съставяне на кабинет така и не се стигна. Мисля, че хората видяха истинското лице на „промяната“ – маските паднаха. Надявам се да има по-висока избирателна активност в сравнение с предните два вота заради президентските избори и разбира се кандидатпрезидентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова да спечели още на първи тур. Очаквам също и БСП да подобри резултата си и да има важна роля в 47-то Народно събрание.

2. Вие сте учител. Какво трябва да се промени в българското образование и какви са политиките на БСП в тази сфера?

Да си учител е не само професия, но и призвание. През последните години българското образование премина през много „реформи“, които не доведоха до положителен резултат. Вече 10 години съм в системата на образованието и трудностите с които аз и моите колеги се сблъскваме ежедневно нарастват. Повече от необходимо е да се направят качествени реформи за да има повече образовани, знаещи и можещи български граждани. В тази връзка БСП предлага повишаване на средствата за образование до минимум 5% от БВП. Това е един от акцентите в предизборната програма на БСП. Ние ще продължаваме да настояваме за всички българчета да бъдат осигурени безплатни детски градини и ясли.

Друг акцент от предизборната програма на партията е премахването на модела „парите следват ученика“ и изравняване на материалните условия във всички детски градини и училища, като бъде осигурена образователна среда, отговаряща на всички съвременни изисквания.

Незабавно трябва да се прекрати подмяната на българската култура и история и да се засили възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционните национални ценности. Задължително е въвеждането на един учебник по предмет, който да бъде изготвен от Министерството на образованието и науката. Освен това, държавата трябва да съсредоточи усилията си към по-съществено намаляване на преждевременно напусналите училище деца.

Не мога да не отбележа и още един проблем – липсата на мотивация за учене, която е основната причина за лошите резултати на учениците. Има три важни въпроса, които трябва да решим за да се преборим с проблема с мотивацията – какво, кога и как се учи. Необходимостта учебниците и учебните помагала да са написани на разбираем език също не е за пренебрегване, защото тя е сред основните фактори, които демотивират учениците.

На мнение съм, че трябва да се въведе и мандатност на директорите на училищата и детските градини, като педагогическите специалисти трябва да имат право на глас при избора на нов директор. Отпадането на атестацията на педагогическите специалисти и професионалното портфолио също е моя лична кауза. Учителите да бъдат избавени от огромната бюрократична тежест и да бъдат отново Учители, а не както е в момента – чиновници, които са безправни проводници на политиката на Министерството на образованието.

3. Какво очаквате от следващия парламент?

Очаквам да се създаде редовно правителство. Очаквам също БСП да играе ключова роля в него. Крайно време е всички партии, които сме опозиция на ГЕРБ и тяхната „патерица“ ДПС да докажем, че наистина сме такива като създадем правителство без тях. Отново казвам, че в 46-то Народното събрание БСП беше единствената партия, която търсеше диалог и беше готова на компромиси само и само, за да имаме правителство. Не искам да коментирам поведението на ИТН и Демократична България, но се надявам да проявят разум и отговорност, да преглътнат тяснопартийните и личните си интереси и да не „обърнат палачинката“. Очаквам новият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев също да има важна роля при съставяне на кабинет. Но редовно правителство трябва да има. Страната ни е в сложна ситуация – политическа, социално-икономическа и здравна криза. Затова имаме нужда от работещ парламент и стабилно правителство. Всички искаме промяна, затова нека търсим сходствата в политиките в името на просперитета на българския народ, а не разделителните линии.

За по-добро бъдеще за младите хора и за достойни старини на възрастните. За едно справедливо управление, което да е близо до хората и техните нужди . За разумните решения! Подкрепете Коалиция „БСП за България“ с номер 33 в бюлетината и на машината.