Ченчев: Затягането на коланите е дясна политика, БСП защитава интересите на гражданите 

Мар 26, 2023 Новини Избори 0 869

26.03.2023 г.

„За последните 2 години свършихме много за младите семейства. Създадохме социален щит- като започнем от безплатните детски градини и ясли, увеличеното майчинство, еднократната помощ за деца до 4 клас, безплатните учебници до 12 клас, облекчението от данъци-  това е реалната помощ в тази криза. Ако нямаше БСП, кой щеше да продължи всичко това?  Българските граждани  са спокойни за бъдещето си, когато усещат грижата.  Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в София-област Иван Ченчев в предизборното студио на БСТВ.

„В момента най-важно е населението,  трябва да се справим всички заедно. Нашата последователна политика е точно това- да запазим хората и да увеличим доходите. От другата страна имаме партии, на които лозунгът им е- разходи за война” допълни още той.

Ченчев коментира състоянието на държавната хазна. „Сега държавата трябва да има повече приходи, къде са парите от тези приходи? Защо ги няма? Как имаше пари за самолети, а като сме вдигнали пенсиите имало инфлация. Тук нещо не кореспондира с тези твърдения. Те са абсолютно умишлени. Каквото и да си говорим затягането на коланите и свиването на разходи са десни политики, ние не изповядваме тази идеология, ние защитаваме интересите на гражданите, но с особена грижа към уязвимите групи”,  каза той.

По думите му налагането на таван на цените у нас, ще предотврати последиците от икономическа „бездна” „Виждате какво правят в Европа, във Франция се договориха с хранителните вериги и свалиха цените на 200 стоки , в Гърция е най-ниската инфлация под 6 %, въпреки това там сложиха таван на цените, даже имат месечн помощ на всеки гръцки гражданин от 300 евро. Европейската комисия преди 4 дни препоръча на всички страни членки да въведат таван на цените на тока. Ако това е комунистическо- здраве му кажете”, отсече Ченчев.

Той призова да не се влияе на децата. „Не може в най-ранна детска възраст да учат, че има нещо друго освен биологичния пол- мъж или жена. В учебниците вече има такива притеснителни текстове, това е свещена кауза за нашите деца”отбеляза социалистът.

Ченчев обясни и че се цели прокарването на текстове  под претекст, че са за домашно насилие. „БСП застава против домашното насилие във всичките му форми, но не сме съгласни да има текстове, които ще попречат на родителите да могат да възпитават децата. Ако един родител каже на детето си “изгаси телевизора, защото утре си на училище и трябва да се наспиш”, а детето се разплаче и не иска, това според тези текстове е насилие чрез бездействие”, даде пример Ченчев.

Той беше категоричен, че не може една държава да воюва с паметници. „Не можем да водим война с паметта. В Италия например има закон, който гласи, че всяко построено нещо не може да бъде бутнато.Това е история, ако я пренебрегнем ставаме зависими от други неща”, подчерта кандидатът за народен представител.

Според него един от основните проблем е и децентрализацията. „Парите от местните данъци и такси да остават в големите общини, за да може големите общини да ги разпределят- за инфраструктура, за водопровод. Сега някой в София решава какъв бюджет да даде на общините и следователно от този някой зависи и иска да държи на подчинение тези кметове”, обясни той.

По думите му сега в края на кампанията е важно органите на реда да вземат мерки срещу купуването на гласове. „Наши водачи се срещнаха с министъра на вътрешните работи, за да му предадат конкретни сигнали за купуване на гласове. Правителството трябва да си свърши работата, това купуване на гласове трябва да изчезне, в Европейския съюз сме.

И на финала заяви: „По делата ни съдете, с над 10 мерки за младите семейства и възрастните хора. Всичко, което предлагаме, да можем да го изпълним. В 49-ото НС ще се борим за безплатни лекарства за децата до 14 години. Подкрепете ни с номер 1”, призова Иван Ченчев.