Корнелия Нинова: БСП иска решение на проблема с наводненията, защото това е национална трагедия

Фев 04, 2015 Новини БСП 0 1534

 БСП иска решение на проблема с наводненията, защото това е национална трагедия-такава воля демонстрира  зам

 
БСП иска решение на проблема с наводненията, защото това е национална трагедия-такава воля демонстрира  зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. „Предупреждавам ви, че ако още веднъж Вие или някои от Вашите хора кажете, че моята партия използва случая популистки или да прави политика от наводненията, ще разкажа пред цяла България какво се случи в Мизия”- се обърна Нинова към министър-председателя Бойко Борисов . Тя обеща, че ще докара и половината град пред МС, за да каже кой е правил списъци, как са се раздавали помощи и е кой злоупотребявал с трагедията на хората. „Моята партия го прави, за да реши проблема. Ние внесохме промени в закона за горите, вашите колеги го отхвърлиха. Внесохме промени в закона за речните корита, вашите колеги го отхвърлиха миналата седмица. Губим време, а проблемът стои, защото си играем на управляващи и опозиция”, продължи Нинова.  „Аз имам лична кауза в тази битка. Не искам никой българин да бъде в моето състояние – 10 часа да не знае дали родителите му са живи. 10 часа да слуша детски писъци в 4 метрова вълна и да се чувства абсолютно безсилен, защото нечия човешка глупост, корупция и лакомия, ги е докарала до това”, заключи емоционално тя. 
 
Защо не си изпълнявате обещанията, г-н Борисов?
 
Нинова попита Борисов защо не си изпълнява обещанията, които е дал в парламента. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че през ноември от БСП са предупредили, че 78 язовира трябва да се премахнат, а 268 са безстопанствени. „Вие тогава реагирахте с ПР-акция – веднага свикахте МС и прокурори”, допълни тя. Нинова прочете стенограма от МС, в която се казва: „След като незаконната сеч създава жертви, спираме веднага да сечем. Веднага да влиза в парламента закон и да кажем на депутатите, че този закон трябва да го приемем, за да спрем наводненията. Искам до края на декември 2014г така, както съм поел ангажимент в НС, да приключим с тези тема. Събаряме, бутаме, ремонтираме или санкционираме. На този лист трябва да ми пише 0 срещу 268 и 0 срещу 78”.
 
Корнелия Нинова припомни, че сега е февруари, незаконната сеч тече с пълна сила, законът за водите не е внесен в НС, а срещу 78 и 268 не стои 0. „Кое ви накара така да промените позицията си – от решаваме проблема до нивото на вашия министър, който казва, че причината е в климатичните промени, а днес разбрахме, че прокуратурата ви е казала, че е в глинестите почви?”, попита тя.  Нинова направи забележка на Борисов да не лъже, че няма констатации, че има човешка причина в наводненията. Тя представи доклад на прокуратурата, според който при най-пострадалата община Мизия няма нито един язовир, но общините, които са над нея, неглижират проблема и от скъсването на една от стените на язовир в съседна община се получава това голямо наводнение. „Има ли тук човешки проблем?”, попита Корнелия Нинова.