Корнелия Нинова: Има пряка връзка между поголовното изсичане на горите и природните бедствия и наводнения

Мар 05, 2015 Новини БСП 0 2148

 „Има пряка връзка между поголовното изсичане на горите и последвалите природни бедствия и наводнения”

 

„Има пряка връзка между поголовното изсичане на горите и последвалите природни бедствия и наводнения”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на обсъждането на промените в Закона за горите. Тя обясни, че има позиция на Министерството на земеделието, в лицето на зам.-министър Костов, който твърди, че между изсичането на гората и наводенията няма пряка връзка. Нинова припомни, че след сигнал на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за незаконни язовири, министър-председателят свиква заседание на МС, на което кани Главна прокуратура и започва действия по отстраняване на тези проблеми. „В следствие на тези действия, Върховна административна прокуратура направи проверки, изиска експертни становища и представи доклад. В него посочи 6 причини за наводненията в България. Една от тях е, че поголовното изсичане на горите води до сериозни проблеми при бедствени ситуации и аврии, при дъждове и топене на снегове, невъзможност да се задържат водите, в следствие на което следват тези катастрофи”, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна, че министър-председателят разпоражда да се изготви Законопроект за промени в Закона за горите и да се внесе в НС до края на декември. „Изпълнителна власт не внесе такъв законопроект и не подготви”, поясни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Тя припомни и стенограма от заседанието на МС, в която Бойко Борисов казва: „Моля ви дайте закона. Влизаме в парламента и казваме: ето ги препоръките на Прокуратурата. Да го променим, да ни отвържете ръцете да си свършим работата. Вярвам, че опозицията ще ни подкрепи”. „Не само ще ви подкрепим. Ние свършихме вашата работа, защото законопроект от изпълнителната власт и от управляващото мнозинство до ден днешен няма. Ние внесохме тези промени, които са обсъждани на МС и които са препоръчани от Върховната административна прокуратура, за да се отстрани поне една от причините за наводненията и последвалите трагедии в множество български семейства”, отбеляза Корнелия Нинова.

Народният представител призова да бъдат подкрепени законопроектите,  внесени от 4 парламентарни групи, за да не се губи време. „Между първо и второ четене да ги обединим, така че накрая с общо усилие и съгласие- да изведем един добър законодателен продукт, общ Закон за горите, с който да решим въпроса веднъж за винаги, да ограничим незаконната сеч, да засилим контрола, да забраним износа – една от причините, която води до тази безконтролна сеч”, заключи Корнелия Нинова.