Янаки Стоилов: Да не се занимаваме с пепелта на историята, а да решаваме днешните проблеми

„Можем да търсим различни причини за това, че принудителното преименуване на част от българските граждани активизира определени групи, които търсят противопоставяне и не подбират средствата, за да реагират на едни или други събития

„Можем да търсим различни причини за това, че принудителното преименуване на част от българските граждани активизира определени групи, които търсят противопоставяне и не подбират средствата, за да реагират на едни или други събития. Но ние нямаме никаква причина преди, сега и занапред да оправдаваме каквито и да е актове на брутално насилие и БСП се противопоставя на всички форми на тероризъм“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов и зам.-председател на НС по повод 30 години от атентата на гара Буново. Според него в някаква степен и определен смисъл, този терористичен акт е по-тежък от убийствата, които неотдавна са извършени в Париж и в Москва, защото той е насочен срещу хора, не заради техните политически възгледи и управленски решения, а срещу хора, които са напълно несъпричастни и са случаен избор на такава мъст. „Затова именно ние трябва да помним и с общи усилия да не допускаме никога в България, на наша територия, по отношение на български и чужди граждани, да бъдат предприемани такива действия“, заяви зам.-председателят на БСП.

„Ние не трябва да допускаме в Народното събрание да се приемат закони или решения, които допълнително противопоставят българските граждани“, каза Стоилов и допълни, че такива инициативи е имало и в миналия, и в сегашния парламент. „Да не се занимаваме с пепелта на историята, а да решаваме днешните проблеми на българските граждани“, призова той.

„Всички ние носим отговорност за единството и развитието на българската нация“, подчерта народният представител. По неговите думи нашият народ не е просто сбор от различни култури, етноси, религии или политически формации. „Той има своите спояващи корени и запазвайки цялото различие, ние трябва да гарантираме нашият народ и нашата родина да бъдат и да пребъдат. Вечна памет на загиналите и да носим тази памет в името на бъдещето на България“, заключи Янаки Стоилов.

Официалните гости и жителите на Буново почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание, а на лобното място бяха положени венци и цветя.