Корнелия Нинова: Няма единно мнение по въпроса за прехвърлянето на средства в Сребърния фонд

Мар 18, 2015 Новини БСП 0 1480

 В комисията за пенсионните фондове събираме информация за пенсионните дружества, които управляват пенсионните фондове

 
В комисията за пенсионните фондове събираме информация за пенсионните дружества, които управляват пенсионните фондове. До момента имаме съгласие по повечето въпроси. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателя на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия за пенсионните фондове Корнелия Нинова. Тя обясни, че в оглавяваната от нея комисия има съгласие от всички страни по няколко въпроса: да се намалят таксите, които сега са 5%; да се направи нова методика за изчисляване на доходността и да се разшири понятието „свързани лица”. Нинова подчерта, че няма единно мнение по въпроса за прехвърлянето на средства в Сребърния фонд. 
 
Корнелия Нинова каза, че един от въпросите, които трябва да реши комисията, е този за доходността – дали внесените пари носят допълнителен приход или не. Депутатът от левицата обясни, че КФН излиза с информация, че доходността е отрицателна, а дружествата твърдят, че тя е положителна. „Разликата идва от това, че се изчислява по две различни методики. Създадохме екип и от КФН и всички дружества, за да се предложи единна методика, по която да се оценява доходността”, посочи председателят на комисията за пенсионните фондове.
 
С увеличаването на Сребърния фонд ще се промени макро рамката на бюджета
 
Нинова обясни, че след несработването на предложението хората да могат еднократно да прехвърлят средствата си в НОИ, сега има ново предложение. По думите й с него хората ще могат да прехвърлят средствата си в Сребърния фонд многократно. „В частния фонд партидата е индивидуална – носи доходност, наследява се от наследниците при смърт, а при инвалидизация дава възможност за 50% изплащане. В сребърния фонд няма доходност на средствата, не се онаследяват парите, а остават в държавата”, обясни зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Нинова коментира, че Сребърният фонд служи за подпомагане на пенсионната система. Тя подчерта, че по нейно лично мнение, тъй като фондът е част от фискалния резерв, с увеличаването му с тези вноски министърът на финансите ще промени макро рамката на бюджета. По думите й като се покаже по-висок фискален резерв се дава възможност за по-големи дефицити в държавата и съответно да се харчи повече. „Всички тези промени и през декември, и сега се предлагат без финансова и икономическа обосновка, какво ще стане с икономиката, с резерва и как ще се отразят на размера на пенсиите”, заяви Нинова. Тя коментира, че пенсионните дружества са „против” прехвърлянето на средства в Сребърния фонд, европейските институции са изрази ли становище, че това ще промени тристълбовия модел, а „за” - са МФ и министърът на труда и социалната политика. По думите й смущаващ е фактът, че Калфин просто подкрепя това предложение, но няма съвместна работа между него и Горанов по този важен въпрос. 
 
БСП ще иска информация за действията на синдика в КТБ
 
„Нашата работа като законодатели е да направим такова законодателство, което да даде възможност да има прозрачност и да се спре, ако има такъв, грабежът на КТБ”, заяви Корнелия Нинова по въпроса за приетите днес промени във връзка с банката. Тя обясни, че с тази цел левицата е подкрепила закона. „Имаме и своите аргументи, за текстове, които са с въпроси. Например действието със задна дата”, каза още тя. 
 
Помолена да коментира какви са гаранциите, че с тези промени ще се гарантира прозрачност, Нинова обясни, че възможност за това дават правомощията на синдика да изказва мнение по въпроси като цесиите и други финансови операции.  На въпрос как ще бъде контролиран синдикът, тя обясни, че това ще зависи от всички нас и че трябва да се изисква информация за дейността му. „БСП като опозиция ще иска тази информация”, категорична бе Корнелия Нива.