Корнелия Нинова: Във ВиК – София област се назначават роднини, корумпирани и накадърни

Мар 20, 2015 Новини БСП 0 2256

Министър Павлова започва проверкаИнформация за масови уволнения и назначения във ВиК – София област представи днес депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол

Министър Павлова започва проверка

Информация за масови уволнения и назначения във ВиК – София област представи днес депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол. На база на изнесените от нея данни, министър Павлова се ангажира да направи проверка в областта. „Във ВиК – София област се назначават роднини, корумпирани типове и некадърни хора”, заяви от парламентарната трибуна Нинова. Тя даде пример с новия началник на пречиствателната станция в Самоков Даниела Стефанова, която по думите й е кръщелница на кмета на София Йорданка Фандъкова. „Новият началник на Драгоман Бойко Николов е собственик на имота, в който се помещава цялото имущество на ВиК и който плаща наем на себе си.  Познайте каква е първата му работа като началник на ВиК – Драгоман – естествено да си увеличи наема и да си плаща повече на себе си”, продължи депутатът от левицата. Тя даде пример и с новия управител на ВиК в София – област Никола Нитов, който и преди е заемал тази длъжност и е оставил дружеството със загуба от минус 400 000 лв. „Управителят след него  – Цанко Маринов, който сега уволнявате, изведе дружеството на положителен финансов резултат през 2014 г.”, подчерта депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.  

Корнелия Нинова обяви, че за два месеца са уволнени: управителят на ВиК - София област Цанко Маринов, ръководителите в районите Етрополе, Горна Малина, Костинброд, Драгоман, Ихтиман, Златица; организаторите инкасо в Елин Пелин, Костенец и др. „Отивате вече към пречиствателните станции, например управител на пречиствателна станция в Самоков. Въпросът ми е защо? Уволнените са професионалисти, с висше образование, имат необходимия ценз”, категорична бе Нинова. Тя допълни, че в областта има напрежение напоследък и в много общини се правят подписки, в които се включват хора, независимо от политическите си пристрастия.

Корнелия Нинова призова министър Павлова да обърне внимание на тези факти. „Наистина рискувате, освен обективните и субективни причини, които съществуват за състоянието на ВиК сектора,  да добавите изкуствено още една причина – кадровия проблем. Каквито и закони да приемаме, когато ги оставим за изпълнение в ръцете на такива хора, резултатът ще е катастрофален”, заключи депутатът.