Корнелия Нинова: За една година управление на Борисов бедните българи се увеличиха двойно

Май 23, 2015 Новини БСП 0 1704

             „Настояваме да се възстанови данъкът върху доходите на хората с най-ниски заплати

 

            „Настояваме да се възстанови данъкът върху доходите на хората с най-ниски заплати. През миналата година 482 000 души са получавали най-ниския доход. Към днешната дата обаче, те са над един милион, както обяви министър Горанов. Изводът е, че само за една година управление на кабинета Борисов 2 бедните българи са се увеличили двойно.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в предаването „Панорама” по БНТ. Тя бе категорична, че БСП настоява на тези хора да им се върне данък в размер на 450 лева на човек.

            „Според министър Горанов има излишък от 830 милиона лева. При положение, че дефицитът е вързан, кабинетът има и 16 милиарда лева заем, пълен резерв- ние питаме къде ще отидат тези 830 милиона лева? Управляващите казват за магистрали и асфалт. Ние обаче искаме част от тези средства да се върнах при бедните работещи”, каза още тя.

 

„Реформите” на управляващите няма да доведат до нищо добро

 

            Корнелия Нинова бе категорична, че БСП няма да подкрепи желанието за промени в Конституцията. Тя продължи, че социалистите няма да подкрепят реформата в съдебната система, защото тя не решава проблемите там, а цели овладяване на тази сфера. Според нея един от проблемите е бавният съдебен процес. „Нужна е промяна в ГПК, НПК и промени в Закона за съдебната власт, за да може хората да усетят промяна”, счита зам.-председателят на ПГ.

            Коментирайки промените в държавата, Корнелия Нинова обясни и позицията на БСП по отношение на провежданите други реформи от управляващите. „Реформите и в образованието, и в здравеопазването, и тези, засягащи пенсионирането не предлагат нищо по-добро, а тъкмо обратното. Например в областта на образованието- как точно въвеждането на надомното обучение ще направи децата по-образовани? Как това ще ограмоти българските деца? Няма да го направи”, категорична бе Нинова. Според нея реформата цели също да се вземат пари от държавното училище и да се дадат на частното.   За здравната реформа тя бе категорична, че тя изобщо не помага и даде пример с онкоболна жена, която трябва да чака за операция 6 месеца и повече. Корнелия Нинова обясни, че не се решават важните проблеми и в пенсионната реформа- основното в тази реформа е увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране. „Кой българин на 65 годишна възраст ще е здрав и силен и ще може да работи и може да натрупа 40 г. стаж, при положение, че е бил принуждаван да работи на черно по времето на прехода”, каза Корнелия Нинова. Тя обясни, че при средна продължителност на живот на българските мъже  72 години и пенсиониране на 65 г.- то те ще могат да ползват пенсия само 6 г. „Къде е справедливостта?”, попита в заключение Корнелия Нинова.