Корнелия Нинова: Ще се намери ли някой компетентен, за да спрем да давим хората

Юни 12, 2015 Новини БСП 0 1909

 „Докъде стигна обещаното в програмата на правителството създаване на специален катастрофичен пул – един фонд, от който би трябвало да се плащат обезщетения за пострадали при бедствия”

 
„Докъде стигна обещаното в програмата на правителството създаване на специален катастрофичен пул – един фонд, от който би трябвало да се плащат обезщетения за пострадали при бедствия”. Това попита зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в парламентарен контрол към министъра на финансите Владислав Горанов. Тя обясни, че европейски пари скоро няма да дойдат и няма да стигнат до хората, а предвидените пари в бюджета почти не са останали. „Какви са Ви намеренията да подпомогнем тези хора, защото сега е спокойно и сега е време да се вземат мерки”, каза още тя.
 
Нинова цитира изказване на Горанов от 4 февруари, в което той заявява, че създаването на катастрофичен пул е заложено в програмата на правителството и се готви закон, който да бъде представен до 1-2 седмици в парламента. „Сега сме 12 юни. Не 1-2 седмици, а 17 са минали от тогава. Закон за катастрофичен пул нямаме”, подчерта тя. По нейните думи е внесен само ЗИД на Закона за защита при бедствия, който според управляващите щял да реши въпроса. Нинова обясни, че единствената промяна, която се предлага е да се вмени на хората отговорност „всеки да вземе мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазва предписанието на компетентните органи за отстраняване на източниците за опасност за причиняване на вреди”. Според народния представител отговорността към частната собственост е на всеки един и това е  конституционен принцип. „Но къде е отговорността на държавата, по-скоро безхаберието на държавата, за безстопанствените язовири, които бяха над 700, за контрола върху водоемите, за изсичането на горите? Затова ли хората ще носят отговорност и ще вземат мерки, за да си предпазят имотите”, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
 
Корнелия Нинова обеща да публикува информацията за това кои фирми са концесионери на язовирите във Враца, кой стои зад тях и какви отговорности носят. „Защото прокуратурата казва, че няма виновни. И все няма виновни и наказани, а на хорицата им казваме грижете се за имуществото си. Има 17 концесионери”, заяви тя.
 
Народният представител припомни, че в последните години са се случили много бедствия в страната. „От Аспарухово минаха 2 години, от Мизия 1 години, от свлачищата вече половин година. Резултат за подпомагане на пострадалите хора и възстановяване на инфраструктурата няма”, категорична е тя. По нейните думи хора продължават да бедстват в Смолян, Пловдив, Кърджали и Мизия. „Там живеят на фургони, а от един месец от чешмите в Мизия тече цялата Менделеева таблица. Забранено е да се пие, да се мие, да се къпят и да се полива. На 30 градуса хората живеят във фургони и няма вода”, каза още тя. Според нея само се прехвърля отговорността от един министър на друг. „Единият казва: отговарям за водата, Лиляна Павлова отговаря за водопровода, г-н Москов пък отговаря за качеството на водата по здравеопазването”, коментира Нинова. Тя е на мнение, че някой трябва да ги координира и по този повод е задала питане към г-н Борисов, който е отговорен за това. „Г-жа Цачева ми го върна, защото не бил компетентен по този въпрос. Кога в тази държава ще се намери някой компетентен, за да спрем да давим гражданите на България?”, попита Корнелия Нинова.