Корнелия Нинова: Законът за бедствията и авариите на МС е гавра с хората и извор на корупция

Юни 26, 2015 Новини БСП 0 1441

Зам

Зам. председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова разкритикува предложения от Министерски съвет закон за бедствията и авариите в пленарна зала. Според нея той е отстъпление и отказ на правителството да си изпълнява собствената програма. „Той е и гавра с хората, които са пострадали от бедствие. Този закон е извор за корупция”, категорична бе Нинова. Тя посочи, че всички партии, включени в това управление, са подписали програма за общо  управление, в която е записано създаване на национален катастрофичен пул. Депутатът от левицата припомни изявление на министъра на финансите от 4 февруари, според което управляващите са готови със закон за създаване на катастрофичен пул, от който ще се плащат обезщетения на пострадали при бедствие и че той ще бъде внесен до една-две седмици. „Оттогава са минали 18 седмици и такъв закон няма”, каза още народният представител.

Според Нинова предлаганият закон е и гавра с хората, защото се ограничава кръга от хора, които могат да получат помощ. Тя обясни, че по сега действащия закон всички, пострадали при бедствия, могат да получат обезщетение до размера на цената на данъчната оценка на имота. По думите й обаче с предложението на управляващите обезщетение няма да получат тези, които са могли да си застраховат имотите, но не са го направили. „Отрязвате голяма част от пострадалите, защото видите ли- те може би е трябвало да си застраховат имуществото, но не са го направили”, каза още депутатът.

Корнелия Нинова определи предлагания от МС закон и като извор на корупция, защото се дава на един орган, на индивидуална преценка, да преценява на кого да даде обезщетение. „Поне да го бяхте направили по-завоалирано, а вие сте записали следното: Агенцията за социално подпомагане чрез своите структури ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнатичрез индивидуална преценка за икономическия им статус и дали лицето не е могло заради социалното си положение да застрахова само имуществото”, обясни Нинова. Тя бе категорична, че никъде не е посочено по какви критерии ще го преценява агенцията. „Едни ще се възползват от обезщетенията, защото ще се уреди някой в агенцията, за да си получи такава преценка, други ще загубят”, обобщи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Корнелия Нинова цитира мотивите към закона: „предлаганият модел за подпомагане на пострадалите от бедствия цели повишаване ролята на презентативната дейност, свързана с намаляването на риска от бедствия. Може би сте имали предвид превантивната дейност, но тук пише презентативната дейност”.

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ гласуваха против закона, като Нинова заяви, че между първо и второ четене от левицата ще внесат смислени предложения по тази тема.