Корнелия Нинова: Социалното осигуряване трябва да е не само финансово, но и човешко

Юли 02, 2015 Новини БСП 0 2099

„Социалното осигуряване не трябва да е само финансово ориентирано, но и човешки - първо да гарантираме сегашните и бъдещите пенсионери и след това тази гаранция да бъде подкрепена с финансови мерки”

„Социалното осигуряване не трябва да е само финансово ориентирано, но и човешки - първо да гарантираме сегашните и бъдещите пенсионери и след това тази гаранция да бъде подкрепена с финансови мерки”. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на дебатите за промени в социално-осигурителния кодекс. Тя подчерта, че промените, предлагани от БСП са предвидени така, че да не се нарушава финансовата стабилност на бюджета на ДОО и на държавния бюджет.
 
Корнелия Нинова обясни, че законопроектът на левицата има четири цели. „Първата е да се увеличат сегашните пенсии, защото с 200 лв днес няма как да се живее. Втората е ориентирана към хората, на които не стигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, защото те нито могат да се пенсионират, защото са млади, нито да си намерят работа, защото са стари. Третата е ориентирана към сегашните млади работещи хора, на които искаме да дадем увереност, че внасяйки си осигуровките днес, утре ще получават предсказуеми и категорично ясни пенсии. Четвъртата цел е всичко това да не задълбочава дефицита в НОИ”, обясни Нинова. Тя посочи и варианти за постигане на тези цели. „Увеличаването на сегашните пенсии предлагаме да стане с преизчисляването им с коефициент 1.2, вместо досегашния 1.1 и това да стане от 1 януари 2016г. и те да се увеличат с 10%”, поясни Нинова. Тя заяви, че правителството предлага това преизчисление да стане чак през 2017г, да бъде по коефициент на Швейцарското правило, който е несигурен заради инфлацията, и да продължи несигурно във времето до стигане на 1.5. „Това може да стане и когато повечето от сегашните пенсионери не са живи, за да видят това увеличение”, коментира Нинова.
 
Зам.-председателя на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че за тези, на които не им стига стаж или възраст от две години, се дава възможност да се пенсионират предсрочно с 0.4% по-нисък коефициент. По думите й тази по-ниска пенсия, която те получават до края на живота си, компенсира приходите, които държавата внася в това по-ранно пенсиониране.  „Няма как при всички експертни оценки да се пенсионираш на 65 години и да имаш 40 години стаж”, каза тя и обясни, че министър Калфин  предлага да се започне работа на 25 години и до 65 човек да няма нито един ден пропуснат осигурителен стаж. „Това практически е невъзможно. Обричате това поколение да не отговори никога на условията за пенсиониране”, категорична е Нинова.
 
Депутатът обясни, че левицата има предложения по отношение на приходната част в бюджета на ДОО, които ще дадат възможност за разходи по тези мерки, които са в размер на 800 млн.лв. Тя посочи откъде могат да дойдат тези пари, дори и повече – 970 млн.лв. „Предлагаме да се увеличи с 2% вноската за фонд „Пенсии”, с 1% за фонд „Безработица” и да се увеличи максималният осигурителен праг на 10 минимални работни заплати и това да бъде записано в Кодекса за социално осигуряване, а не да се определя всяка година с бюджет. Това означава, че хората с по-високи доходи, ще внасят по-високи вноски”, каза още тя.
 
Корнелия Нинова заяви, че за разлика от проекта на левицата за промени в социалното-осигуряване, този на правителството си поставя цел с тази уж "реформа" да гарантира финансова стабилност на бюджета на ДОО, което е записано и в мотивите. „Целта и философията на правителството е да се намалят разходите за пенсии и това се постига чрез промяната на условията за пенсиониране, така че да се намали броят на пенсионерите”, обясни депутатът от левицата. Според нея в законопроекта на правителството няма цел, няма амбиция да се подобри икономиката в страната да се внасят повече осигуровки, за да има по-голяма приходна част в бюджета, а мисълта е само за изхода.
 
Горанов с пенсионите фондове – като Дянков  със Здравната каса
 
Корнелия Нинова засегна и предложенията на правителството, които се отнасят до частните пенсионни фондове. По думите й правителството тихомълком отменя недомислицата от декември миналата година - ако вноските на човек отидат в НАП, но той не посочи в 3 месечен срок в кой пенсионен фонд да отидат, държавата служебно му ги превежда в НОИ. По думите й това е трябвало да стане с наредба на МС , каквато и до момента няма. „До момента в НАП стоят над 100 млн. лв – лични вноски на хората, които трябваше да са в партидите им и да им носят доходност. Някой ден хората ще се усетят и ще осъдят държавата. „Сега правителството предлага да отменим тази промяна и да се върнем към стария модел – ако човек до 3 месеца не посочи, в кой фонд да му отидат парите то това да бъде правено служебно”, обясни тя.
 
Нинова определи като още по-опасно даването на възможност- пари от индивидуални партиди на хората, решили да се осигуряват само ДОО, да отидат във Сребърния фонд. „Сребърният фонд е част от държавния резерв и отивайки там те не могат да бъдат използвани за нищо друго освен за пенсии , но те повишават общия размер на държавния резерв. Това дава възможност останалата част от него да се използва за други цели и да се манипулира”, предупреди Нинова. Тя обясни, че вноските на хората ще бъдат използвани с фискални цели за демонстрация за фискална стабилност. По думите й макар и по-елегантно направено, това е срия 2 на това, което Дянков като министър е направил със Здравната каса. „Уважаеми хора, родени след 1959 година ще ви вземат вноските от фондовете и те ще отидат в Сребърния фонд, няма да ви носят доходност и няма да се наследяват. Това е посегателство върху осигурителните права на физически лица, граждани на република България и ние няма да го подкрепим”, категорична бе Нинова.