БСП се обяви срещу сливането на спешните центрове на София-област и София-град

Социалистите са готови на гражданско неподчинение

„От името на местната власт, а чрез колегите кметове и от името на жителите на нашите 22 общини, изразяваме несъгласие и заявяваме, че ако бъде закрит и един спешен център и се влоши качеството на здравеопазването в София-област, сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова на съвместна пресконференция с кметове от София-област – на общините Антон, Горна Малина, Правец, Самоков, Златица и Костенец. Нинова поясни, че става въпрос за проект на постановление на МС за вливане на Центъра за спешна медицинска помощ от София-област в този в София-град. По нейните думи 16 кмета от областта са дали своето отрицателно становище по този въпрос и изразяват волята и желанието на населението в своите общини. „За нас това решение е абсолютно неприемливо. Нашата област заема площ от 7059 кв.км. с 22 общини. Това е твърде обширна площ с планински релеф. Хората, които живеят там, са 248 000. Решението за вливане ще доведе до влошаване на качеството на обслужване на тези хора и качеството на здравеопазването“, категорична е Нинова. Тя добави, че на територията на областта няма и Окръжна или Областна болница, защото няма областен център. „Това е единствената област без областен център“, припомни депутатът. Според нея има 6 общински болници, които са в изключително трагично състояние и не могат да предложат качествено здравеопазване. Корнелия Нинова е на мнение, че аргументите в проекта за решение са абсолютно неприемливи: съкращаване на административни разходи и липса на комуникация между София-град и София-област на спешните помощи. „Щяло да стане по-бързо обслужването от спешните екипи, пише в доклада на министъра. Кой разум може да ми обясни как по-бързо ще стигне линейка от София-град до Копривщица, за което трябва да пътува 1 час и  50 минути най-малко. Логично твърдим, че сегашните спешни центрове, които съществуват в общините, могат по-бързо и по-адекватно да реагират на спешни случай“, каза още тя.

Нинова заяви, че има нужда от сериозни промени в здравеопазването, но не това е промяната към по-добро. „Зад тази промяна вероятно стои друго и ние ще се опитаме да разберем“, подчерта депутатът. Тя обобщи, че с готвените промени към двата милиона, които обслужва спешната помощ на София-град ще бъде натоварена с още 250 000 души от областта. Депутатът припомни, че през 2005 г. е имало такова решение, което дори е било прието от МС, по него е бил сигнализиран Конституционния съд и решението е било отменено. "Има такъв печален опит, нека управляващите не се опитват да го повтарят", призова тя. По думите й въпросът ще бъде поставен на блиц-контрол следващата седмица.

Румен Гунински: Не трябва да се руши вече изграденото

Кметът на Правец Румен Гунински заяви, че общината  има изградена спешна помощ и макар от нея да има какво да се иска, не трябва да се унищожава нещо, което е направено и държавата е вложила средства. Той подчерта, че денонощно се проследява всяка една линейка с JPS - къде се движи и ако закъса, веднага се изпраща друга. „Аз и колегите кметове от областта не виждаме как ще се съкрати този персонал, който обслужва в момента тази система”, заяви кметът на Правец. Гунински се съгласи, че спешната помощ има нужда от подобряване на материалната база и условията на обслужване, но според него там, където няма болници, без спешната помощ, няма как да се подпомогне животът на хората. Той подчерта, че релефът на областта е планински и от община Правец 410 км. са „махленски” пътища, по които хора извън региона трудно биха се ориентирали.

Владимир Георгиев: Цели се покриване на недостига на кадри и техника в София-град, но не и в София-област

 „Навсякъде има недостиг на кадри, на техника, на линейки. Цели се единствено и само да се покрие недостигът в София-град, но не и в София-област. Изключително ненавременно и нецелесъобразно се правят тези промени. Притеснява ме и начинът, по който се случват”, заяви пред медиите кметът на Самоков Владимир Георгиев.  Той обясни, че никой не е потърсил мнението на кметовете от областта преди да се вземе това решение. Той заяви, че като най-голямата община в област София, в Самоков разстоянието от единия край на общината до административния й център е 50 км., така и в другата посока. „Ако се получи сигнал от София и трябва да обслужваме крайните територии на София град – Железница, Гурубляне и всички останали, какво се случва с нашите 24 села и 40 000 жители?”, попита Георгиев.