Корнелия Нинова: Москов обрича 300 000 жители на София-област на геноцид

Сеп 04, 2015 Новини БСП 0 1501

Той и неговият екип искат да усвоят европейски средства по особен начин

Народни представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, кметове от област София и много граждани протестираха пред Министерството на здравеопазването против сливането на спешната помощ от София-област в София-град. „Става въпрос за административно обединяване, за да се усвоят европейски пари от министър Москов и неговия екип, по един особен начин“. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Тя отправи въпрос към министър Москов вярно ли е, че европейските средства, които идват за откриване на нови центрове, се централизират чрез тази административна реформа при него, за да се управляват от него? Нинова обаче допълни, че министърът на здравеопазването вече е напуснал сградата и не желае да чуе хората. 
Народният представител обясни, че това сливане обрича 22 общини от София-област на геноцид. „Никой не дава информация какво ще се случи с нашите 300 000 жители. С онези от най-отдалечените села. Чуваме само приказки на министър Москов без да уважи един кмет от София-област и да го покани на разговор, да каже какви са му намеренията и как ще се отрази тази уж реформа на областта“, подчерта тя. По нейните думи не е изслушан нито един лекар от спешната помощ в областта, за да кажат своето професионално мнение. „Но казаха своята дума – напускат спешната помощ на София-област. Каквото и да прави министърът, ние оставаме без професионалисти, без грижа за тези 22 общини“, категорична е тя. Зам.-председателят на левицата прикани Москов да обясни как ще се отрази неговото решение върху хората, ще се подобри ли състоянието и на София-град, след като към 2 млн. жители ще се прибавят още 300 000 за обслужване от един център. 
Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че е разговаряла с колеги от други парламентарни групи и всички имат аргументи против това сливане. „Но няма разговор с министъра на здравеопазването. Реформи на инат, арогантно отношение и лични решения. Какво да искаш от такъв човек?“, коментира тя. 
Корнелия Нинова обеща, че това е само началото на протеста срещу това, което се случва в здравеопазването. Тя уточни, че следващата седмица предстои да бъде приет в парламента и Законът за лечебните заведения, където всички останали общински и държавни болници ще бъдат обявени за приватизация. „Това ли искаме – и малкото останало общинско и държавно здравеопазване да бъде ликвидирано и само този, който има възможност да си плаща, да ходи в частни болници. Другите хора какво да правят – да умират?“, попита тя.
Нинова благодари на народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, общински съветници, кметове и жители на 22 общини от София-област за това, че са дошли да кажат „Не“ на уж реформата на вливането на спешната помощ на София-област в София-град. Събралите се поискаха и оставката на министърът на здравеопазването.
Ангел Геров: На политическа основа ли ще се прави здравеопазване?
„Това е най-нерационалното и най-глупавото решение, взето за района на Средногорието“. Това заяви кандидат-кметът на БСП за Пирдоп Ангел Геров. Той обясни, че там се намира Спешният медицински център, който обслужва 7 общини, а в момента искат да го преместят в с. Мирково, което е в единия край на Средногорието. По неговите думи ако се наложи на един човек от Копривщица, примерно, да му бъде оказана спешна помощ, от разстоянието от Мирково до Копривщица е 60 км, а от Пирдоп са 30 км. „Колко ще е времето за реакция и колко живота ще спасят тези хора?“, попита той. Геров обясни, че преди месец в Общинския съвет в Пирдоп е присъствал д-р Гелев, който е поискал 1 дка място за построяване на нов спешен център. „Целият Общински съвет го гласува, мястото го има, но явно започнаха изборите. Знаем кметът на Мирково и г-н Москов от коя пария са. Така ли ще правим здравеопазване? На политическа основа?“, попита Ангел Геров.