БСП-София с поредица от сигнали за изборни нарушения

Окт 26, 2015 Новини Избори 0 32366

Объркани списъци, разменени кочани, заставяне за гласуване в референдума, агитация в изборния ден са част от нарушенията

Представители на БСП в София са изпратили поредица от жалби за изборни нарушения. В много от тях става въпрос за допуснати нарушения при приемане на изборните книжа на СИК от общинската администрация – объркани списъци, разменени кочани, заставяне за гласуване в референдума, агитация в изборния ден. Друго нарушение е, че личните данни на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин са били отразени в списъка за референдума, без негово съгласие и в спор за необходимостта от гласуването.

Множество сигнали за нарушения са били изпратени и във връзка с изборния ден в район „Искър”. Там, в 76 СИК, са били сгрешени номера на кочани с бюлетини в протокола на комисията. След настояване на представителя на БСП в СИК е извършена поправка на ръка, което е удостоверено само с един подпис на член на СИК. Във 2 СИК в същия район на 14.10.2015 г. са приети материалите за изборния ден, без присъствието на председател и секретар на СИК. В подвижната СИК не са получени материалите на 24.10.2015 г., а в 5.30 ч. на изборния ден, което не е дало възможност за проверка на редовност и пълнота на материалите. На 24.10.2015 г. в район „Искър“ неизвестни лица са повредили, премахнали или откраднали предизборни материали на МК “БСП лява България“, поставени на места със съгласие на техните собственици. Има случаи на лепене на плакати върху плакати на коалицията. В 24, 26, 28 и 30 секции в района са разпечатани кашоните с изборните бюлетини в нарушение с разпоредбите на ИК. На 25.10.2015 г. в началото на изборния ден не са давани бюлетини за кмет на район „Искър“ на желаещите да гласуват. След настояване от гласуващия Кристиан Дочев му дават такава бюлетина.Членовете на същата СИК не са знаели и не сгъват и подпечатват бюлетините в момента на гласуването. На 24.10.2015 г. Районната администрация е разлепила списъци за гласуване на витрина на заведение между агитационни материали на ГЕРБ. На 25.10.2015 г. в района на 108 СОУ, район „Искър“, в непосредствена близост до СИК-ове група лица раздават на избиратели листовки на Реформаторския блок. След сигнали се уверява на място в СИК в 9-та Френска гимназия „Ал. Ламалтин“, бул.“П.Евтимий“ №35 членове на СИК от определена политическа сила извършват агитация за гласуване в референдума и да гласуват с „Да“.

Няколко са жалбите и за ж.к. Младост 1, бл. 26, ет.9, ап. 73, където избиратели не са допуснати да гласуват с бюлетините за местни избори, защото не фигурират в избирателния списък, а са допуснати да гласуват за референдум. Обяснено им, че имат настоящ адрес в Израел, а те са напуснали тази страна през 1990г.  и оттгова са гласували на всички избори в България.

 

В Банкя в СИК с № 7, 8 и 9 СИК нямат протоколи;  в СИК № 4 липсват страници; СИК № 1 няма ги преференциите

       Красна поляна – секции от № 60 до № 74 от кв. Факултета всички са с липсващи страници, смесване на такива от друг вид протоколи, липса на попълване на страницата с действителните гласове;Витоша –  СИК № 51 отказват да дадат протоколи; Младост  - протоколите са в „насипно състояние” – компилация от страници от различни видове избори, липсват страниците с преференциите и др.

От софийската организация на левицата обобщават основните проблеми в изборния ден като лоша организация от общинската и районната администрация – ксероксите стари и счупени, незаредени тонери, невъзможност за копиране на протоколите; лошо отношение от страна на състава на СИК, необоснован отказ да се дават протоколи, дават се само за някои от видовете избори. Не се спазва чл. 442 от ИК, като по този начин драстично се нарушава и Решението на ВАС от 23.10.2015г. Състоянието на копията от протоколите е такова, че е невъзможно да се извърши паралелно преброяване: непълни протоколи - липсват страници в някои от протоколите, в някои дори разпределението на действителните гласове; най-често - протоколите представляват смесване на страници от различни по вид протоколи, което на практика означава липса на протоколи и невъзможност да се извърши преброявене; липсват страниците с преференции към протокола за общинските съветници, а там където ги има в голяма част са поставени само № 0 /нули/, което означава, че преференциите изобщо не са броени.

От БСП-София са категорични, че всички тези нарушения създават предпоставки за нагласяване на резултатите.