Михаил Миков: На тези мръсни избори БСП игра политически

Окт 30, 2015 Новини Избори 0 31254

Партията никога не се е борила за власт на всяка цена

„На всички стана ясно, че тези избори бяха много мръсни, с 15% недействителни бюлетини, което е три пъти над средноевропейските стандарти. Но на тези избори БСП игра политически, за разлика от други, които хвърляха милиони за купуване на гласове.” Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му  случилото се по време на местния вот е показател за състоянието на демокрацията в България. „Въпреки всичко, БСП успя да запази позициите си на втора политическа сила, а имаше предположения, че ще станем трета, дори четвърта. Благодарение на подкрепата на хората, ние оставаме и единствената опозиция”, подчерта лидерът на социалистите.

Михаил Миков каза още, че на тези избори 10% от вота е купен. „Което  означава, че някои политически сили са хвърлили 20 – 30 милиона за купуване на гласове”, обясни той и допълни, че в централата на партията са постъпили многобройни сигнали за изборни нарушения. Едно от тях е получено от врачанско. „Там хората сигнализират за купуване на гласове в няколко населени места. В Божурище също има съмнения за злоупотреби. В Девин има зверски натиск – заплаха за семейството на наш кандидат за кмет, затова той се отказва от надпреварата.  Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Перник е записан как си плаща за гласове с думите „платихме си вота”. След което Борисов заявява, че ще се плащало за застъпниците на изборите, а такива изобщо няма. Всичко това показва, че желанието за власт на всяка цена нанася жестоки удари по демокрацията у нас”, посочи някои от фрапиращите случаи Миков. Той бе категоричен, че вземането на властта на всяка цена не трябва да бъде цел на която и да е политическа сила в едно демократично общество.

Лидерът на социалистите каза също, че партията винаги е била последователна и никога не се е борила за власт на всяка цена. Миков бе категоричен, че БСП ще продължи да отстоява собствените си политики, въпреки опитите на някои да дестабилизират партията. „АБВ отрониха леви избиратели, като целта им бе да навредят на истинската опозиция на тези избори – именно БСП. Сега обаче те помагат на власт имащите, като подкрепят техни кандидати”, каза още той.