ПЕС с мащабна конференция за бежанците в Ливан

Ще участват прогресивните партии от Европа, Близкия Изток и Северна Африка

Мащабна конференция за бежанците организира утре Партията на европейските социалисти в Бейрут, Ливан. В нея ще участват прогресивните партии от Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Дебатите ще бъдат фокусирани върху причините за конфликтите и хуманитарната криза с бежанците, както и възможни мерки за подкрепа на страните, които дават подслон на най-голям брой бежанци – Ливан, Йордания и Турция.

„ПЕС е единствената европейска политическа партия, която идва на място – в епицентъра на бежанската криза. В Ливан всеки четвърти е бежанец. С нашите партньори ще потърсим начини да бъдат гарантирани достойните условия за живот за тези хора, както и възможността те да се върнат по домовете си.“, заяви Сергей Станишев.

Сред гостите на конференцията от Европа ще бъдат европейският комисар за хуманитарна помощ Христос Сталианидис, лидерът на парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, лидерът на холандската партия на труда Дидерик Самсон, евродепутати, депутати от Италия и Обединеното кралство.  Сред участниците от региона ще бъдат представители на прогресивни партии от Ливан, Йордания, Сирия, Ирак, Египет, Тунис, Алжир, Бахрейн, Йемен, Мароко и Палестинската автономия, както и представители на международни и неправителствени организации и агенции на ООН.

След конференцията, лидерът на ПЕС и участниците ще посетят няколко бежански лагера, за да се запознаят с условията и проблемите на място. Ливан вече е изправен на ръба на възможностите си – държавата дава подслон на общо над 1.3 млн. бежанци, които представляват една трета от населението на страната.