Корнелия Нинова:  Бюджет 2016 няма да бъде изпълнен

Фактът, че и тази година правим актуализация на този за 2015 г. показва, че управляващите не могат да правят бюджети

„Бюджет 2016 няма да бъде изпълнен. Фактът, че и тази година правим актуализация на този за 2015 г. показва, че управляващите не могат да правят бюджети”. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в ефира на БТВ. Тя обясни, че българите ще бъдат по-бедни през 2016 г., защото със същите пари, с които разполагат сега, ще имат по-големи разходи. Нинова добави, че през 2016 г. всички ще плащаме по-големи осигуровки и винетки и по 740 лв. на човек заради новия дълг на стойност 5 млрд. лв. „Тези милиарди са за покриване на недостига в бюджета и за връщане на стари заеми. Това означава, че догодина България ще харчи повече, отколкото произвежда”, каза още народният представител. Тя обясни, че има възможност държавата да не взима този заем, а да се използват пари от резерва, който към септември е около 11.5 млрд. лв. „БСП призова парите да се вземат от там, а не да се тегли нов дълг при високи лихви”, заяви още народният представител.

Корнелия Нинова бе категорична, че по отношение на приходната част в бюджета политическата грешка е умишлена, защото са заложени по-малки приходи, за да могат те да бъдат преизпълнени и след това да се каже, че това правителство работи много добре. Тя заяви, че това преизпълнение обаче ще се преразпределя субективно от премиера Борисов. „За 2016 г. са предвидили 2 млрд. капиталови разходи и не е предвидено къде ще отидат те, затова аз им казвам "джобните пари на министър-председателя", добави народният представител. 

 Нинова каза още, че сериозният удар в Бюджет 2016 е по социалните плащания, които са  замразени. По думите й това е и икономически проблем, защото няма как да симулираш приходи без вътрешно потребление. „Неразумно е да имаш 100 лева, да ги държиш на влог за 2 лева лихва, при което да имаш сметка, която да платиш и да теглиш заем с 5 лева лихва”, обясни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.  „В никакъв случай този бюджет не е реформаторски”, категорична беше Нинова.  Тя добави, че иска този бюджет да се актуализира в края на 2016, особено в социалната част. „Ние не бихме предложили вдигане на данъците, по-скоро подобряване на икономиката и подобряване на събираемостта на данъците. При положение, в което народът няма работа, как ще вземеш повече пари от него”, запита още Корнелия Нинова.