Корнелия Нинова: Каним представители на българското производство за създаването на парламентарен борд

Янр 10, 2016 Новини БСП в медиите 0 2812

Здравеопазването е една от възможните теми за вот на недоверие

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова коментира по БНР предстоящия парламентарен сезон. Тя обяви, че от ляво имат готовност със законопроекти по четири ключови теми -  производство, доходи, справедливост и контрол. „За да има средства в бюджета за социални плащания, трябва да се погрижим за икономиката и производството”, заяви Нинова и определи като бодряшки изказванията на премиера за ръст на икономиката от над 4%. Тя се позова се анализ на фирмите от края на декември 2015, в който преобладават думите несигурност, неопределеност, разочарование, неяснота, закриване на малки и средни предприятия, закриване на работни места. „Възнамеряваме в началото на сезона да поканим представители на Асоциацията на българското производство във всички сфери, на работодателските организации на един сериозен разговор за това от какво имат нужда по отношение на законодателството, за да им създадем условия за разкриване на работни места и увеличаване на заплатите”, обяви Нинова. Тя продължи, че във въпросния анализ има упрек към парламента за едно несигурно законодателство и фирмите имат предложение за създаване на парламентарен борд. „След като управляващите не искат да приемат тази покана от бизнеса, ние ще го направим и ще поемем тази инициатива. Ще говорим с всички парламентарни групи за създаването на такъв борд, защото безработицата и бедността си остават проблем номер едно в държавата”, обясни депутатът от левицата. Тя разкритикува управляващите за това, че са прекъснали започналото изграждане на връзка между икономика и образование чрез така нареченото дуално образование, както и за това, че се отнемат пари от държавните и общински училища и се прехвърлят в частните.

Поставяме въпроса за размразяване на социалните плащания

          По темата доходи Нинова припомни, че до март месец се събират данъците и в зависимост от приходната част от левицата ще поставят въпроса за размразяване на социалните плащания. Тя даде пример с помощите за децата с увреждания, за намаляване на ДДС върху детските стоки, а на бедните работещи - да се връща данъкът от 10 %. Според нея след либерализиране на пазара на енергия, се очаква да се качат цените, затова е важен и въпросът за компенсация на онези социално слаби, които получават енергийни помощи.

Внасяме предложения за по-бърз, справедлив и прозрачен съдебен процес

    „Третата тема, която поставяме, е справедливост. Тук е въпросът за така наречената съдебна реформа. Смятам, че ние сме на ход, тъй като не приемахме промените в Конституцията като истинска промяна, да внесем промени в Закона за съдебната власт, НПК и ГПК. Готвим ги и ще го направим. Внасяме нашите виждания как процесът да стане бърз, справедлив и прозрачен”, обяви още зам.-председателят на групата на левицата в НС.
          Нинова обяви, че първите въпроси, които социалистите ще зададат в парламентарния контрол към управляващите, ще са свързани с МВР, здравеопазването и финансите. Според нея случилите се разстрели, обири на банки, битова престъпност показват, че министър Бъчварова не си върши работата. По думите й се влошава положението и в здравеопазването – и на пациентите, и на болниците и лекарите. „Искаме ясни отговори как се реализира тази реформа. Какво става например след сливането на болниците, прилагането на двата пакета и ще видите, че резултатът е плачевен”, каза още тя. Нинова каза, че ще има активен парламентарен контрол и по отношение на финансите, тъй като в началото на януари се пуска емисия от нов дълг в размер на 200 млн. лв. „Защо е нужно, нали има преизпълнение на приходите от 2 млрд., нали ще има ръст на икономиката с 4,5%? В този анализ на бизнеса се посочва, че през декември правителството е харчило 1,9 млрд., от които нито един лев не е влязъл в икономиката и самите фирми питат къде са отишли тези пари”, каза още тя.
          Нинова потвърди, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще проведат консултация за вот на недоверие, като темата ще уточнят с онези парламентарни групи, които биха подкрепили такъв вот. „Една от възможните теми е здравеопазване. В крайна сметка ще го решим с онези, от чиято подкрепа имаме нужда – това е политически коректното”, подчерта тя.