Михаил Миков: Норма за представителство 50 хил. за 3 млн. работници не е реално представителство

Корнелия Нинова: Управляващите си променят решенията под натиск

„В България има 3 милиона работници. Ние сваляме нормата за представителство на 50 000, което са едва 2-3%”. Това заяви в пленарна зала председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на дебата за промените в Кодекса на труда, касаещи представителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му това е сериозен индикатор за представителността на синдикатите и за истинската синдикална дейност, не за дейността на синдикалната аристокрация и участието й в Здравната каса, в НОИ и във всички трапези, които се организират по европейска линия. „Това е един много голям проблем, който не може да не тревожи обществото. Няма истинска синдикална дейност и синдикално представителство”, категоричен бе лидерът на левицата.

Миков обясни, че сега ще се подкрепи нормата за представителство на синдикатите да стане 50 000, а ако поискат -  другия път ще стане и 30 000. „Ще има такива представителства и съответните облаги от тях, но те не представляват истинските синдикални интереси на работещите в България”, заяви председателят на БСП. Той подчерта, че те са се изнесли от частния бизнес, а нормата на експлоатация и натискът стават все по-големи. По думите му се намесват само държавните органи, за да регулират тези процеси, а синдикатите се занимават със семинари и други дейности, много често и политически.

Корнелия Нинова: Управляващите си променят решенията под натиск

„Управляващите си променят решенията под натиск”. Това заяви в отрицателния си вот зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя обясни, че по този изключително важен въпрос - представителството в Тристранния съвет, правителството няма позиция. Нинова допълни, че в последния момент се внася предложение от група народни представители за норма 50 000, след 48 часа същата група народни представители от ГЕРБ и РБ внасят предложение за 30 000, а след по-малко от 24 и гласуване в комисията, то се променя за трети път отново на 50 000. „Това показва, че управляващото мнозинство не се отнася принципно към този въпрос. Техните решения се диктуват от конюнктурни срещи и разговори”, категорична бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

Нинова подчерта, че това е показателно за стила на управление, който е охарактеризиран от българския бизнес по следния начин в доклад от края на 2015г: „Патологичната активност и непоследователност на голяма част от депутатите резултира в много негативни явления и в икономическото пространство, и в нашата работа. Трябва да се престане с изяви на политици, които непрекъснато имат екзотични намерения и ги сменят постоянно”. „За съжаление тази оценка пада като петно върху целия парламент и българския парламентаризъм”, заключи Нинова.

Георги Гьоков:  Затвори се възможността малките фирми да имат представителност в тристранката

„Затвори се възможността малките фирми и едноличните търговци да имат сериозна представителност в Тристранния съвет”, това заяви в отрицателният си вот народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ Георги Гьоков. Той обясни, че законът се внася в последния момент и народните представители в голямата си част не са имали възможност да се запознаят с информацията. „Не може да се действа така при приемането на такива важни закони”, категоричен бе той.