Велислава Дърева към децата на Ботевград: „Завиждам ви, защото имате много неща да изследвате за Левски!”

08.06.2017 г.

„Васил Левски е уникален, защото е триединен в своята същност. Той е едновременно монах, революционер и държавник. Ако една от тези личности липсва, няма да е Левски, а друга личност”. Това каза  журналистът и публицист Велислава Дърева по време на среща-разговор, посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.  Заедно с нея бе и Васил Василев, председател на общонационалния комитет ”Васил Левски”, който бе в Ботевград по повод учредяването на общински комитет „Васил Левски”. Срещата се състоя в зала „Орханиец” на Историческия музей в града от 17,30ч.

Организатори на събитието бяха Общински съвет на БСП-Ботевград, чрез Дискусионен клуб с председател Иван Илиев, и Исторически музей –Ботевград. Акцент в срещата бе учредяването на общински детски клуб „Млад възрожденец” от учениците на ППМГ”Акад.проф. д-р Асен Златаров” Ботевград. Въпреки бурята и проливния дъжд, младите  последователи на Левски в Ботевград ги преодоляха, както самият той е преодолявал студ и мраз преди повече от 140 години.

Председателят на Общонационалния комитет Васил Василев приветства младите възрожденци и всички присъстващи. В своето слово той съобщи, че общонационалният комитет е създаден преди 3 години, като първият клуб е учреден в Луковит. В момента броят на комитетите в страната са 280 на брой. В тях участват и около 4 хиляди деца, с различни инициативи- пишат есета, полагат доброволен труд чрез почистване на паметници, обгрижват възрастни хора, организират благотворителни мероприятия. Общонационалният комитет има Фейсбук страница, а всеки месец се избира клуб на месеца, посочи Васил Василев. По думите му всяко дете от клуба в Ботевград ще получи тениска и раница по повод 180 г от рождението на Апостола, както и по една книга. Велислава Дърева каза, че това трябва да е тефтерчето на Васил Левски.
По-рано през деня Васил Василев и Велислава Дърева бяха приети от кмета на общината Иван Гавалюгов, на която директорът на музея Тодорка Коцева и Иван Илиев (Председател на Дискусионния клуб) обявиха намерението за създаване на общински комитет „Васил Левски”в община Ботевград.  Кметът от своя страна подкрепи идеята, като подчерта, че предшестващата го инициативата от създаването на младежки клуб „Млад възрожденец” е похвална, тъй като в днешно време липсва възрожденски дух у младите хора. „Има криза на ценностите. Това са болките на нашето общество”, добави кметът Гавалюгов.