Ирена Анастасова: Принципът на делегираните бюджети „парите следват ученика“ не работи

27.10.2017г.

„Принципът на делегираните бюджети „парите следват ученика“ вече не работи, не е обвързан с качеството на образованието. БСП сме за смяна на модела, този няма да промени нито философията на финансиране, нито образованието ще стане приоритет”, заяви народният представител от „БСП за България” Ирена Анастасова по време на дискусия под надслов "Делници на образованието", която се проведе в община Самоков.

Присъстващите дългогодишни учители изразиха притесненията си, че бумащината в училището е взела връх. Според тях въведеният преди година Закон за училищното и предучилищно образование и наредбите към него са превърнали учителите и директорите в администратори, а същинската им работа все повече остава на заден план. Те смятат, че приетият от ГЕРБ закон задълбочава проблемите в образователната система и има изключително противоречив характер.

Събитието е част от редицата дискусии, организирани от Българската социалистическа партия, като в рамките на форума се включиха и редица учители, просветни дейци, директори на училища.