БСП се срещна с управителя на МБАЛ-Ботевград

Кандидатите за народни представители Иван Ченчев и Валентина Ричанек дариха маски и ръкавици

Водачът на 26 МИР-София област Иван Ченчев и кандидатите за народни представители от община Ботевград – Валентина Ричанек и адв. Христо Якимов се срещнаха с управителя на общинската болница в Ботевград, д-р Орлин Цветков.

Срещата се състоя пред сградата на МБАЛ, в предвид на противоепидемичните мерки. Целта бе призивът за подпомагане на лечебното заведение в осигуряване на лични предпазни средства за медици и пациенти.

В разгара на пандемичната обстановка в софийска област представителите на социалистическата партия се запознаха със ситуацията в болницата. Д-р Цветков сподели, че в момента новоизграденото Ковид отделение е заето почти на пълен капацитет- в него в момента се лекуват 44-ма пациенти от общ брой легла – 51.

В разговорите стана ясно, че повече от лекуваните се подлагат на интубация. Иван Ченчев сподели, че в намерението си да окомплектова определен брой кутии с маски, е трябвало да посети няколко аптеки в София.

„Не зная г-жа Ричанек как е успяла да закупи ръкавици, но дори в София аптеките разполагат с ограничени количества маски“, заяви Ченчев. Той каза още, че в свободното си време извън парламента, обикаляйки софийска област, е потърсил мнението на общинските председатели, каква е пандемичната обстановка в общините.

По думите му призива на местната партийна организация е бил да се откликне на зова за помощ на местната болница в осигуряване на маски, ръкавици и защитно облекло. По този повод кандидатите за народни представители Иван Ченчев и Валентина Ричанек дариха маски и ръкавици. Управителят Орлин Цветков от своя страна изрази благодарност за направеното дарение.

Николина Цолова, председател на общинската организация на БСП, припомни, че с решение на Общински съвет-Ботевград са отпуснати средства в размер на 250 хил.лв от община Ботевград за изграждане на инфекциозно отделение, което изпълнява функциите на Ковид отделение. То е изградено след обявяването на обществена поръчка и избор на изпълнител – ботевградската фирма „Кава Строй“, която предложи 208 хил.лв. Д-р Цветков добави, че общинското ръководство е солидарно с нуждите на болницата и осигурява необходимата помощ в пандемичната обстановка.

По отношение на кадрите д-р Цветков сподели, че болницата осъществява дейност на критичния минимум. През последния един месец на работа тук е хирургът – доц. Сотиров от УМБАЛСМ „Н. Пирогов“, а от днес практикува млада специализираща хирургия лекарка.