Иван Ченчев посети софийско село, подложено на шумов терор от автомагистрала „Хемус“

Поставен бе въпросът за изграждането на шумоизолираща стена

„Жителите на село Чурек, община Елин Пелин са подложени на невиждан шумов терор от тежкия трафик по автомагистрала „Хемус“. Наред с децибелите, върху къщите на хората буквално се изсипват, прах, кал и мръсотия“. Това заяви от парламентарната трибуна в питане до вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, зам.-председателят на парламентарната група на БСП и депутат от София-област Иван Ченчев.

Острата нужда от изграждането на шумоизолираща стена той поставя от 2018 г.  пред четирима министри досега, но решение на проблема няма.  Шумът там е над 90 децибела, а според европейската норма не може да надвишава 60 децибела.

„Уверявам Ви, че Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се отнесе отговорно към поставения от Вас проблем, г-н Ченчев, и ще проведе нова обществена поръчка за избор на изпълнител, така че шумоизолираща стена да се изгради“, заяви в отговор министър Гроздан Караджов.

Веднага след това Иван Ченчев се срещна на място и с жителите на с. Чурек., които запозна с въпроса, свързан с изграждането на шумоизолиращата стена.

“Това е първият депутат, който идва не преди избори, за да обещава, а идва един месец след изборите, за да върши работа“, каза един от присъстващите в читалището на с.Чурек.

Хората поставиха остро и въпроса за моста в центъра, който е тотално амортизиран и вече е опасен. Утре Иван Ченчев внася сигнал до Регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“ за опасния мост.

Жителите на Чурек на практика са откъснати от община Елин Пелин и София, независимо от близостта си до столицата заради лошото състояние на пътя, особено в отсечката между Елешница и отбивката за Витиня. Това им създава големи трудности, защото в Чурек няма дори и лекар, и за всичко хората трябва да пътуват до община Елин Пелин, Ботевград или до София, стана ясно от разговорите на Иван Ченчев с жителите на селото. 

Народният представител, който вече четвърти мандат е избиран неизменно от София-област, ги увери, че ще представи и този въпрос пред регионалното министерство и АПИ.

Вилната зона на Чурек е без осветление, а става дума за не повече от 100 м. кабел, поставиха следващ проблем жители на селото. Кметството в село Потоп също се руши, стана ясно по време на срещата. Кметският наместник там показа снимки, на които се вижда как част от фасадата вече е паднала.

Иван Ченчев запозна и областния управител на Софийска област Иван Иванов с проблемите на хората в Чурек на последвала по-късно среща в областната управа.