Корнелия Нинова: Органите на БСП ще вземат решение как да се явим на местните избори

Янр 21, 2015 Новини БСП 0 1966

          „Разговорът в БСП за местните избори започва да се води в органите, които следва да го проведат – общинските съвети и конференции, областните съвети, Националният съвет на партията и Конгресът

          „Разговорът в БСП за местните избори започва да се води в органите, които следва да го проведат – общинските съвети и конференции, областните съвети, Националният съвет на партията и Конгресът. Всички те ще се произнесе през април окончателно по този въпрос”. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя изрази съгласие с позицията на председателят на БСП Михаил Миков, че такива въпроси- като евентуалните коалиции по места с АБВ и други партии трябва да се вземат първо в тези структури и след това да се говори публично. Тя заяви, че макар винаги в БСП да има различни мнения,  партията ще стигне до единно решение. „Местните избори са твърде различни от националните и всяка община си има специфика. Ако някой от нас каже, че имаме общ еднакъв модел за всяка община, ще сгреши”, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

БСП е последователна в лявата си политика, АБВ - не   

Корнелия Нинова заяви, че преценката е на АБВ - дали ще остане в управлението, но е странно лява партия да участва в дясно управление. По думите й някои от политиките, в които членовете на АБВ участват, особено в социалната сфера, не отговарят на  лявата им платформа. Тя бе категорична, че това е достатъчен знак към членовете и симпатизантите на лявата идея.

Нинова заяви, че БСП има много работа както структурно, така и организационно, и в НС- за да излезе убедително на предстоящите избори. Тя подчерта, че БСП е последователна в лявата политика, която води и това е  видно от законодателните й инициативи – отмяна на плоския данък, повишаване на най-ниските доходи и освобождаването им от данъци, замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране, битката с монопола на търговските вериги и защита на дребния българския производител.

Целите на пенсионната реформа са еднакви, но средствата според БСП са други 

          На въпрос за пенсионната реформа и предложенията на ресорния министър, Нинова отговори, че има предложения, които БСП би подкрепила и от години прокарва. „Целта, която си поставяме с промените в пенсионната система е обща – да се стабилизира НОИ и да има повече пари, за да може сегашните пенсии да се увеличат, а бъдещите пенсионери да са сигурни, че ще си получават парите. Имаме разлики обаче в средствата, с които да постигнем тази цел”, обясни Корнелия Нинова. Тя заяви, че според управляващите трябва да се намали броя на пенсионерите, за да стигат парите в НОИ и го правят чрез увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, но БСП е срещу това. Тя коментира, че основният аргумент за увеличаването на възрастта за пенсиониране- изравняване с Европа, не е основателен, защото там средната продължителност на живота е с 5 години повече.  Нинова поясни, че левицата има алтернативно предложение- дългосрочно да се постигне същото, с разкриването на нови работни места. Зам.-председателят на парламентарната група на левицата допълни и че краткосрочно събирането на повече средства в НОИ може да се постигне: с увеличаване на максималния осигурителен доход на 10 работни заплати, което е старо предложение на БСП; ранното пенсиониране, което също е идея на социалистите; увеличаване на осигурителните вноски. Тя бе категорична, че намаляването на осигурителните вноски, вече години наред, е доказало, че не е работещо.