Корнелия Нинова:Сметната палата се превръща в послушен орган на управляващите

Янр 25, 2015 Новини БСП 0 1761

„Сметната палата се превръща в послушен орган на управляващите”- тази констатация направи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова пред БНР

„Сметната палата се превръща в послушен орган на управляващите”- тази констатация направи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова пред БНР. Тя припомни,че БСП е направила от Сметната палата колективен орган не само, за да може отговорността да бъде носена от повече хора, но и за да може да се върши работа.     „Гаранции, че одиторите на Сметната палата и гражданските организации, които ще излъчат представители там, ще бъдат независими,  няма в закона. Нещо повече, законът дори не казва, че лицето, предложено от гражданските организации , трябва да е член на някоя от тях”.  Нинова обясни, че намаляването на обема на работа, вкарването на хора, които очевидно ще бъдат в конфликт на интереси и отнемането на възможността те да бъдат отстранени, освен чрез нов закон, са били едни от основните аргументи на социалистите против промените.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че новият закон за Сметната палата изключва 160 общини от обхвата, който палатата е имала досега и това са общини с разходи до 10 млн. лв. По думите й така се намалява обемът на работа на институцията и оставя без контрол много общини, през които минават обществени поръчки и европейски средства.

  Защита  на българските производители 

„Идеята на предлагания от нас Закона за търговските вериги е защита на българския дребен производител от злоупотреби, налагани от големите търговски вериги”, каза Корнелия Нинова по  другата важна тема. Тя обяви, че на последното обсъждане в парламентарната комисия е чула много странни аргументи от представителите на търговски вериги. „Те обясниха, че в следствие на предишната дискусия са подобрили работата си и вече не правят такива злоупотреби”, обясни Нинова. Тя бе категорична, че точно заради това в закона трябва да бъдат описани  съответните злоупотреби, за да не се изкушават големите вериги да ги направят отново. Народният представител добави, че българските закони задължават търговските вериги да публикуват декларациите си за приходи, разходи. По думите й обаче те не го правят, плащат си глобите и няма никаква прозрачност. „Затова ние вкарваме текстове, които да регулират тези неща и категорично не приемам мнението, че те ограничават пазарната среда”, категорична бе тя. Корнелия Нинова обяви още, че 11 професионални организации на българските производители застават зад поправките, предлагани от социалистите.