Корнелия Нинова за наводненията: Цинично се изказва министърът на околната среда. Има несвършена работа

Фев 03, 2015 Новини БСП 0 2157

„Абсолютно неприемливо е изказването на министъра на околната среда и водите- да се свиква с бедствията, защото се дължат на климатични промени

„Абсолютно неприемливо е изказването на министъра на околната среда и водите- да се свиква с бедствията, защото се дължат на климатични промени. Това е цинично изказване към хората, които пострадаха.“ Този коментар направи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в студиото на ТВ7. Тя припомни, че в края на октомври е попитала министър-председателя от трибуната на парламента какво ще се прави със 78 язовира, които са обявени за премахване, 268- на които не е известен собственикът и редица общински и държавни, които са под занижен контрол. „От август месец, наводнението в Мизия, което преживях лично, защото бях там, аз се занимавам с тази тема. Говоря с експерти, събирам информация и питам хора, които разбират повече от мен“, каза тя и допълни, че са  три сериозните причини за това състояние на нещата: безконтролното изсичане на горите, затлачени и неподдържани корита на реките и неуредиците със собствеността на язовирите. "Не може да имаш 268 язовири, на които да не знаеш кой е собственикът", възмути се Нинова. Тя разкритикува управляващите за това, че употребяват темата, за да си правят ПР, но в крайна сметка решения не се намират. „След моето питане в парламента премиерът се съгласи, спешно свика МС, беше поканен главният прокурор да каже колко наказани има за предишни наводнения, вдигна се голяма шумотевица, направи си страхотен ПР. Нищо не се случи. Резултатите ги виждаме тези дни“, категорична е Нинова.

БСП ще направи предложение за изменения в Закона за водите, обяви още Нинова. От левицата ще искат създаване на единен орган за контрол, тъй като в момента такъв липсва и отговорността се прехвърля между институциите и няма координация между тях. Друго, за което ще настояват от БСП, е увеличение на санкциите за неподдържане на водоеми. „Събрах информация колко административни нарушения и наказания има. Имаше предписания към язовири в Кърджалийско да се предприемат конкретни мерки по някои язовири, но 6 месеца не бяха предприети и тези хора не бяха наказани. Правиш му предписание, след една седмица не го е изпълнил, спираш му язовира, рушиш го, ако трябва, вкарваш го в разследване и прокуратура и да си лежи присъдата“, коментира зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. "Ако е природна стихия – добре, но тук става въпрос за човешка немарливост, грешки, печалбарство дори от хората, които имат язовири и ги ползват като рибарници.В Мизия на третия ден ловяхме шарани. Това е абсурд“, подчерта тя.

Нинова коментира и съвместния семинар на БСП и ПЕС в Пловдив. По нейните думи там са очертани кои са проблемите, но според нея БСП има и основание за самочувствие. „За мен беше изненада, че това го казаха десни политолози, социолози и наблюдатели, които години наред следят политическите процеси и разбират от това“, подчерта народният представител. Тя даде пример с това, че според тези експерти БСП е единствената истинска партия– с идеология, структури, работа, която отговаря на тази идеология. „Оказа се, че в тези години на прехода сме останали партията, която крепи демокрацията. Те ни препоръчаха сериозно да се стегнем и да се вземам в ръце, защото ако ни няма, има заплаха за демокрацията в България“, обясни тя. Нинова поясни, че по време на семинара е направен анализ на програмата на правителството с факти и числа. „Опитахме се да сравним къде са те и къде сме ние през времето, когато управляваме- с обективни факти и те са в наша полза“, допълни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

По темата дали е възможно партньорство между БСП и АБВ Нинова заяви, че има различни мнения. „Има общини, където колегите казват, че непременно трябва да сме заедно и те на местно равнище добре си сътрудничат. Други са против. Личната ми позиция би била- да дадем възможност на структурите да преценят, защото местните избори са много шарени и не може да се наложи единна формула“, заключи Нинова.