Корнелия Нинова: Влизането на частни дружества в бордовете на държавните ще доведе до конфликт на интереси

Сеп 17, 2015 Новини БСП в медиите 0 2022

В програмата на правителството пише, че няма да вдигат данъците, а в предложението на Цветанов се вдига плоският данък с 2%

„Днес с работодателите обсъждахме въпроси, които те поставиха пред нас в областта на енергетиката. Нашият разговор обаче не касае влизането на частни дружества в бордовете на държавните такива”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице” по БТВ. По думите й има скрита възможност за конфликт на интереси, защото в работодателските организации вероятно има фирми, които имат собственост във ВЕИ и други дружества.

„Идеята за закона е да има един нормативен акт, който да урежда управлението във всички държавни дружества и предприятия в страната и то не само в енергетиката, а във всички отрасли, в които има държавно участие”, подчерта Нинова. Според нея е нужен закон, който да определя правила за управление, избор на УС, да са заложени професионални качества, конкурсно начало и бордовете да не са зависими от политическата конюнктура. Тя изрази надежда, че когато правилата са записани в закон, се очаква управлението на държавните дружества да се подобри.

„В програмата на правителството пише, че няма да вдигат данъците, а в предложението на Цветанов се вдига плоският данък с 2%. Говоренето, че в бюджета има събрани повече от 2 млрд. лв. приходи и няма да се вдигат данъците, е в остро противоречие с предложението на управляващите”, коментира Корнелия Нинова темата за плоския данък.  Тя изрази мнение, че няма логика в това да са налице 2 млрд. лв. повече в бюджета и в същото време да се вдигат данъците на хората, както и да се пуска емисия от заема. „Защо народът се товари с допълнителни данъци и държавата се натоварва с емисия от заема, след като има такива излишъци?”, попита тя. От думите й става ясно, че в програмата на кабинета се оставя повече разполагаем доход у хората, а в този данъчен закон се казва, че ще се вземат 500 млн. лв. повече от гражданите.

Според Корнелия Нинова последното и може би най-силното е санирането. „То е прекрасно като идея, защото блоковете имат нужда от него, но то не се прави коректно”, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП. Тя подчерта, че досега санираните сгради са били освободени от данък 5, 7 или 10 години в зависимост от годината, в която са въведени в експлоатация. „На хората беше казано да не се притесняват и че санирането няма да утежни данъчната тежест върху тях. Този закон слага край на тези привилегии и санираните сгради ще плащат данък плюс тези 2% към общинския бюджет. Не може преди 2 месеца да говорят едно, а сега да правят друго”, категорична бе Нинова.

Според народния представител от БСП със закона се задълбочават регионалните различия. „Големите общини няма да вдигнат данъка, защото имат достатъчно приходи. Малките, притиснати от недоимъка, ще бъдат принудени да го вдигнат и хората и фирмите ще местят адресните си регистрации в големите общини, за да не го плащат”, обясни Корнелия Нинова.