Лало Кирилов: Държавата възлага, а не дава достатъчно на общините

Опитът на по-възрастните и инициативността на младите ще върнат доверието в БСП, убеден е кандидатът за общински съветник и водач на листата на коалиция "Пирдоп заслужава повече"

ЛАЛО КИРИЛОВ е на 32 г. Висшист по финанси и финансов мениджмънт в НБУ. Работил като икономист в "Кремиковци" АД, счетоводител и асистент корпоративни финанси в "Крестън БулМар" ООД. От 2009 г. развива частна дейност в сферата на счетоводството и финансите. От декември 2013 до януари 2015 г. е зам.-председател на УС на "МБАЛ-Пирдоп" АД. От февруари т.г. е общински съветник и председател на комисията по здравеопазване, социална политика, образование и вероизповедания в община Пирдоп. Председател е на ОбС на БСП в Пирдоп. Кандидат за общински съветник, водач на листата на коалиция "Пирдоп заслужава повече", която е с номер 4.
 
- Г-н Кирилов, само на 32 г. сте, а сте водач на листата за общински съветници. Знак ли е това, че БСП дава шанс на младите хора за изява?
 - Не само съм водач на листата за общински съветници, но и съм председател на ОбС на БСП в Пирдоп. Това не е прецедент - много от общинските организации в Софийска област вече имат млади председатели, дори по-млади от мен. Процесът тече в цялата страна, но това не трябва да води до пълно скъсване с традициите на партията. Имам честа да наследя на председателския пост човек с богат житейски и партиен опит, с огромен авторитет. Това е голяма отговорност. Опитът на по-възрастните и инициативността на младите ще върнат доверието в партията.
 - Как БСП може да привлече нови млади хора, а и да задържи настоящите?
 - С принципност и морал. Това с пълна сила важи за малки общини като Пирдопската, където всички се познаваме. Всичко друго е кампанийно и временно. Радвам се, че по моя път в партията бях подкрепян от истински личности.
 - Какви са впечатленията ви от работата на досегашния общински съвет, макар и да нямате пълен мандат като общински съветник?
 - Радвам се, че през този мандат ОбС работеше в полза на общината и всички подкрепяхме добрите за гражданите решения. Нещо, което отсъстваше преди.
 - Бяхте част от здравната комисия, а в сферата на здравеопазването имаше скандали. Какво трябва да се промени?
 - От февруари председателствах комисията. Преди това бях член на УС на "МБАЛ-Пирдоп" АД. Проблемът в здравеопазването е системен и е невъзможно да се реши на местно ниво. В най-лоша позиция са общинските болници. Пирдопската е една от тях. Не може в район, който дава над 8% от БВП на страната и е с висока опасност от индустриална авария, да няма добре оборудвана спешна помощ и болница. София наистина не е далеч, но районът на Средногорието е високопланински, труден за преминаване през зимата. В него живеят над 22 хил. жители, които не получават качествено здравеопазване.
 Държавата е възложила много дейности на общините, но не ги е подплатила със средства. Трябва да се помисли за по-справедливо разпределение на финансите. Някакъв процент от корпоративния данък и този, с който се облагат физическите лица, трябва да остава в общините, където са регистрирани и живеят съответните хора. Не и по начина, по който бе предложено наскоро.
 - Кои са проблемите на Пирдоп?
 - Основният проблем е финансовото състояние на общината. През 2011 г. община Пирдоп бе с над 4 млн. лв. задължения, а по-късно за дейности от предходния мандат бяха предоставени фактури за още стотици хиляди. Собствените приходи на общината са малко над 1,7 млн. лв. Това означава, че трябва да изплащаме стари задължения в продължение на няколко мандата. Към тази сума трябва да добавим и изплатените над 1,5 млн. лв. лихви и разноски по дела, свързани с тези задължения. Има и няколко санкции за неправилни процедури за европейски проекти, свързани с избора на изпълнител. Излизат между 7 и 8 млн. лв. задължения на общината. Необходимо е цялостно преразглеждане на договорите с доставчици и по-добро управление на общинската собственост.
 - Какви са очакванията ви за резултатите на 25 октомври?
 - Победа!

Павлета Давидова 
Дума 15. Октомври 2015 , брой: 237