Корнелия Нинова: БСП внася предложения по ключовите теми икономика, доходи и съдебна система

Янр 13, 2016 Новини БСП в медиите 0 2506

Целта на един вот на недоверие е смяната на правителството

          В сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова очерта няколко ключови теми, по които депутатите от левицата са готови с предложения. Като първа такава тя посочи производство и икономика, защото въпреки оптимистичните изказвания на управляващите, по думите й икономиката не върви. „Втората тема е доходи, като още вчера отново внесохме нашите законопроекти за намаляване на ДДС на детските стоки, за да помогнем на младите; увеличаване на средствата за деца с увреждания; възстановяване на данъка на хората с минимални заплати, за да подпомогнем бедните работещи”, обясни Нинова. Тя определи като трета важна тема тази за справедливостта и подчерта, че от левицата са готови с предложения в НПК и ГПК, които ще доведат до същинската промяна в съдебната система. Зам.-председателят на ПГ на левицата изтъкна като важна част от дейността на социалистите контрола върху министрите по теми, които са изключително остри в момента. Тя даде пример с вътрешна сигурност и обществен ред заради зачестилите през последните месеци убийства, обири на банки, битова престъпност, пребиване на възрастни хора по селата. По думите й е важен и контролът върху финансовото състояние на държавата, защото въпреки говоренето за стабилност, тя никак не е стабилна. Нинова даде пример, като посочи, че в началото на януари министърът на финансите е пуснал нов заем от 200 млн. лв.
          Корнелия Нинова коментира и готвения от левицата вот на недоверие, като обяви, че вчера е определена контактната група, която ще разговаря с другите групи. „От утре ги каним на тези разговори. Решихме ние да предложим три теми – вътрешна сигурност и обществен ред, здравеопазване и демографска криза. Разбира се форматът на разговорите не е затворен, те могат да имат и друго виждане, заедно ще го обсъдим и разбира се с аргументи ще търсим тяхната подкрепа за вот на недоверие”, обясни Нинова. Тя допълни, че по темите, предложени от БСП, има много остър обществен проблем. „Разчитаме този вот на недоверие да покаже и алтернативата, освен несъстоятелността на това управление, грешките, които правят в тези сфери, да покажем, че е възможен и друг начин на развитие на тези сфери. Разбира се крайната цел на един вот на недоверие е смяната на управлението”, каза още Нинова. По думите й най-важният въпрос за този сезон е при тази допълнителна раздробеност, която се получи след ваканцията, всеки да се определи къде е по отношение на управлението и на тези политики. „Същественото е колко хора тук, в залата, и навън в обществото ни подкрепят в нашите тези, че това управление е сбъркано, че води България към тежки проблеми, че не решава проблемите, а ги задълбочава”, завърши Корнелия Нинова.

Таско Ерменков: Няма да правим индулгенция на правителството и да внасяме вот върху цялостната политика

          „Няма да правим индулгенция на правителството и да внасяме вот върху цялостната политика, като му дадем 6 месеца след това спокойствие да си работи както си иска”. Това заяви по канал 3 депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Според него предвид нищо неслучващото се в продължение на година, имитацията на някаква дейност и реформи, които в крайна сметка буксуват и се отричат от самите управляващи, темата за вот на недоверие не е проблем да бъде избрана. „Предвид това, че разполагаме само с 38 гласа в парламента, трудно може да твърдим, че сами ще успеем да определим темата на този вот. Ние имаме своите приоритети, сред тях са вътрешна сигурност и ред, и образование,и здравеопазване, и енергетика – изобщо няма нещо, което да не е тема за вот на недоверие, но темата ще зависи и от това с кого и как ще успеем да постигнем съгласие за получаване на необходимите 48 подписа, защото иначе няма как да го внесем този вот”, обясни Ерменков.