За община Ботевград и ОбС на БСП

История на социалистическото движение в община Ботевград:

През 1983 г., само две години след историческия Бузлуджански конгрес, в града се създава група на партията, първа в Софийска област и една от първите в страната. Сред нейните учредители са: Георги Атанасов, Никола Георгиев, Фросина Георгиева, Георги Христов, Ерменлиев, Рачо Бъчваров и Белмустаков. Първите лястовици на социалистическата идея са любознателни младежи, ученици от новосъздадената орханийска гимназия и техни учители, възпитаници на педагогическите училища в Лом и Кюстендил.

През периода 1903-1917 г. социалистическата идея обхваща и други селища от околията. По инициатива на Нако Цанов Илчев /поп Нако/ през 1908 г. е изградена партийна група в с. Лъжане /сега Трудовец/. През 1914 г. се изгражда партийна организация в с. Рашково със секретар Мишо Ненов. През 1919 г. се изграждат партийни организации в с. Новачене, със секретар Иван Гешков, в Скравена със секретар Петър Ценев, в Литаково със секретар Тодор Колев, във Врачеш със секретар Нено Ганчев и в Радотина със секретар Найден Иванов. През 1920 г. е изградена партийна организация в Липница със секретар Гошо Еленков и партийна група в Краево. През учебната 1919-1920 г. е изградена и първата комсомолска организация в Орханийската гимназия. Десетки привърженици на социалистичеста идея намират смърта си по бойните полета на Балканската и Първата световна война, а други са осакатени. Сред загиналите е и поетът Стамен Панчев, останал в историята на българската литература с трогателното стихотворение-изповед „Сине мой”.

Социалисти и земеделци воюват рамо до рамо срещу настъпващия фашизъм през периода 1923-1925 г. Те въстават срещу извършителите на деветоюнския преврат през 1923 г. и активно участват в Септемврийското въстание през същата година. В с. Новачене е обявена работническо-селска власт. През 1925 г. е организирана и първата партизанска чета в Орханийско с ръководител Иван Кинов. Отговорът на фашисткия режим е жесток. В мазетата на ботевградсите казарми и в пещите на дирекцията на полицията в София след жестоки мъчения са избити най-активните членове на околийските ръководства на партията и земеделското движение, сред които личат имената на Иван Гешков, Марин Димитров, Иван Тодоровски, Илия Лалински и Алипи Първанов. В борбата срещу монархо-фашизма вземат активно участие десетки членове на партията и РМС като партизани и ятаци. Мнозина от тях не се завръщат по домовете си и за тях днес ни напомнят само паметниците и паметните плочи. Няма социалист, който да не се прекланя пред подвига на Марийка, Найден и Марин Найденови от с. Литаково, на съпрузите-партизани Койна и Никола Мукански от с. Скравена, на Радка Докова от с. Новачене, на Вълко Радински от Радотина. В най-голямата интернационална братска могила в с. Литаково са положени телата на зверски убитите от фашистките главорези 72 партизани и ятаци, сред които е и английския майор Франк Томсън.

През годините на социалистическото съзидание ботевградският край от изостанал селскостопански район се превръща в център на българската микроелектроника и автобусостроене, битова химия и модерно селско стопанство. Но трудностите през годините на прехода не отминават и ботевградска община и общинската партийна организация. Изградената материално-техническа база и кадрови потенциал слагат началото на възстановяване на част от икономиката и днес Ботевград е отново град на българската електроника с изградените 9 фирми в това направление и заети в тях над 3200 човека. Развитие бележат машиностроенето и селското стопанство.

Общинската организация на БСП наброява над 500 човека и активно участва в обществено-политическия живот на общината. Свидетелство за нейната боеспособност са добрите резултати по време на провежданите през периода след 1989 година избори. Въпреки трудните години за БСП в общината, партията открива два клуба на ОПО в селата Литаково и Скравена. Сформира се Съветът на секретарите, Младежкото обединение, Движението на жените социалистки и  на ветераните. В момента в общинската организация членуват 400 социалисти, БСП има 5 общински съветници. Само общинската организация има структури в града и по села, които работят в съответствие с устава на БСП. Организират се различни инициативи и кампании.

 

Представителство на общинската партийна организация

Председател на Обс на БСП - Ботевград - Николина Иванова Цолова

 

Народни представители от парламентарната група на Коалиция „БСП за България” в 44-то Народно събрание избрани от 26ИР Софийска област /мандат 2017-2021г./

  • Радослав Стойчев
  • Иван Ченчев
  • Лало Кирилов

Контактна информация

адрес: гр. Ботевград,  ул."17-ти Ноември" 1

ел.поща: bsp_botevgrad@mail.bg

сл.тел: 0723/93-606

facebook: https://www.facebook.com/BSP.Sofia.oblast/

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи