За община Елин Пелин и ОбС на БСП

Община Елин Пелин


Елин Пелин е град в Софийска област. От 1950 година градът носи името на големия български писател Елин Пелин, израснал в близкото село Байлово. Първите сведения за селището са от османски документи от 15 век, в които е използвано името Нувосел. В средата на 19 век селото се нарича Новоселци и е едно от големите села в източната част на Софийското поле. През 1881 година, след Освобождението, Новоселци става център на околия в Софийски окръг. През 1888 година е пусната в експлоатация железопътната линия София-Саранбей. Тя преминава на 4 km южно от селото, където около новата гара се образува обособено селище – днешното село Гара Елин Пелин. Там е изградена първата керамична фабрика в страната „Изида“ и няколко по-малки промишлени предприятия. В края на XIX век са създадени класно училище и читалище, които работят за повишаване на културата и просветата на жителите му.
През 1955 година гара Елин Пелин е отделена като самостоятелно село, през 1960 година Елин Пелин е обявен за град.


Партийна история


Елинпелинската партийна организация е създадена на 19 октомври 1903, само 22 години, след като на „Бузлуджа” засиява звездата на родната комунистическа партия. В онези години работата по създаване на партийната организация е била съпроводена с неимоверни трудности, преодолени със завидна последователност и вярност към идеите на социализма. Едни от основоположниците на Елинпелинската партийна организация  са Петко Енев – виден народен трибун и деец на партията, Сотир Зеленков – участник в борбите  на Самоковския пролетариат и пренесъл пламъка в тогавашното Новоселци, както и други предани на социализма синове.
След създаването на Околийския комитет на партията в Новоселци през 1928 година тя утвърждава още повече своята роля на основна клетка в Околийската партийна организация и има безспорен принос  в  идейното, политическо  и организационното укрепване на партийните организации в селата. Сегашното поколение оценяват и се прекланят пред смелостта и дързостта на участниците  в протестния митинг – „Грънчарска революция”, проведена на 5 октомври 1932 година в знак на протест против  произволите на  буржоазната власт  и в защита на Софийската комуна.
Паметни ще останат в съзнанието на поколенията годините на съпротивителното движение 1941-1944 година. Село Новоселци и околията се превръщат  в надеждна база на легендарната партизанска бригада „Чавдар”. В тази борба загиват видни комунисти от Новоселци Илия Йорданов, Филип Станков, Цветко Димитров  и Лазар Димитров. Навсякъде признателното поколение издигна паметници на героите край Елин Пелин с изграждането на „Братската могила” навеки е увековечена светлата памет на бойците за народната свобода. Величественият паметник на бригада „Чавдар” се намира на  територията на общината в историческата местност „Жерково”.
Когато изгрява  дългоочакваната свобода, партийната организация в Елин пелин се заема енергично с укрепването на родната власт.
100-годишният юбилей на Елинпелинската партийна организация е висок връх в нейното развитие. Той е повод за равносметка и нови дела. Славният юбилей окриля всички нас-социалисти¸ младежи, цялото население, създава нова мобилизация в работата и борбата за постигане на още по-високи успехи.
 

 

Председател на ОбС – Антоанета Здравкова Драганова

Facebook https://www.facebook.com/groups/1405266066401778/?fref=ts

 

Изпълнително бюро на БСП-Елин Пелин:

Валери Брънзелов
Боян Спасков
Ива Костадинова 
Антоанета Драганова 
Илияна Тодорова
Николай Беров
Крум Паламаров
Владимира Костадинова
Стоянка Вълчева
Стоян Зарчов 
Георги Димитров

Общински съвет на БСП - Елин Пелин:

Валери Брънзелов
Атанас Янакиев
Любка Стойкова
Трайчо Геков
Димитър Димитров
Стоян Зарчов
Генади Гаврилов
Соня Арангелова
Стоянка Вълчева
Стамен Стамнов
Трайчо Цветанов
Владимира Костадинова
Йордан Митов
Михаил Стратиев
Борислав Кибаров
Найден Христов
Румяна Арангелова
Антоанета Зашева
Крум Паламаров
Иван Вутев
Николай Беров
Иляна Тодорова
Радослав Петров
Боян Спасков
Ива Костадинова
Антоанета Драганова
Борислав Чолаков
Стоянка Паламарова
Петър Цветанов
Весела Христова

Контролна комисия БСП - Елин Пелин:

Председател: Илияна Тодорова

Весела Христова

Владимира Костадинова

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи