За община Етрополе и ОбС на БСП

 

Община Етрополе

Община Етрополе е разположена на сто километра от София и е наследник на над 2500-годишна история. Градът възниква през VII-VI в. пр.н.е., като първите му заселници са траките от племето трибали.

Селището много векове се намира на важен кръстопът, свързващ Дунав с Македония и Тракия, в близост до два важни старопланински прохода – Етрополски проход и Златишки проход.

През І – то хил. пр. Хр. тракийското племе трибали заема обширен район от двете страни на Западна Стара планина. Най – многобройните паметници, останали от това време са тракийските надгробни могили и останки от крепости в местностите „Чертиград”, „Боготвор”, ”Свети Атанас”, „Острума”.

През Възраждането Етрополе е един от важните занаятчийски и търговски центрове по бългаските земи. В града се развиват 42 занаята: златарство, бакърджийство, абаджийство, ковачество, мутафчийство, кожарство, дърводелство, витленичарство, бъкличарство и други. Изделията на етрополските майстори разнасят славата на града до Виена, Будапеща, Цариград, Александрия, Одеса, Букурещ. През ХV – ХVІІ в. градът е център на рудодобив и металообработване.

Етрополе заема достойно място в историята на освободителното дело на българския народ през епохата на Възраждането. Етрополци участват в четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Панайот Хитов, в легията на Раковски. В четата на Христо Ботев участват петима етрополци. С делото на Васил Левски е свързано с основаването на тайния революционен комитет в Етрополе през есента на 1870 г. За председател е избран етрополецът Тодор Пеев – революционер, учител, книжовник, съратник на Левски и Ботев. През същия период тук функционира Етрополската просветно-книжовна школа, която е без аналог в тогавашните български земи.

В града има 5 църкви, разположени една спрямо друга във формата на кръст, които според легендата закрилят селището и неговите граждани. Въз основа на това поверие е създадена атракцията „Етрополски Христов Кръст”, която наред с редица други природни, културни и исторически забележителности привлича многобройни туристи.

Бурният прогрес на общината е в периода 1945-1989г. през който икономиката в града се развива с бързи темпове съграждайки редица предприятия – завод за микродвигатели, завод за преработка на дървесина, завод за преработка на кожи, завод за изработване на изкуствени бъбреци, предприятия от рудодобива, горското и селско стопанство, фабрика за плетачество и други. 

Партийна история

Лявото движение в Етрополе има дълга история, като още с учредяване на БРСДП в Етрополе се появяват оратори агитиращи за реализация на левите политически идеи. Основоположник на партията е Александър Атанасов през 1902г. като Етрополската партийна организация се е доказвала винаги в първите редици на борбата за защита на родината. За това говорят и много паметници, пред които всяка година се отдава почит на загиналите в борбата против фашизма и капитализма: - паметникът на братската могила в местността Сухата река, Арабаконак, село Ямна, село Брусен, село Лопян/ паметник на загиналите партизани от червенобрежкия отряд/. В редиците на загиналите от Етрополе герои са Марко Проданов, Григор Гочев, Мико Лаков,Никола Михайлов, Пейо Кринчев, Йордан Кесяков,Никола Цановски, Вутьо Миков, Марко Марков, Матьо Воденичаров, Александър Спасов,Александър Атанасов, Григор Гошев, Димитър Маринов, Марийка Гаврилова, Недялко Йосифов, Марин Цолов, Дончо Тепавичаров.

През 2002г. с честване бе отбелязана 100-годишнината от социалистическото движение в Етрополе ,като бяха наградени всички социалисти, които с дейността си са допринесли за отстояване на социалистическите идеи. 

Представителство на общинската партийна организация

Давид Давидов - Председател на Обс на БСП - Етрополе

/мандат 2016-2020г./

Цонка Крачунова – председател на ОбКК на БСП - Етрополе

/мандат 2016-2020г./

Представителство на БСП в местната власт в община Етрополе:

Общински съветници от БСП /мандат 2015-2019г./

  • Владимир Петров Александров
  • Васил Иванов Василев
  • Боряна Ценова Керемидска
  • Лъчезар Христов Лазаров

 

Народни представители от парламентарната група на Коалиция „БСП за България” в 44-то Народно събрание избрани от 26ИР Софийска област /мандат 2017-2021г./

  • Радослав Стойчев
  • Иван Ченчев
  • Лало Кирилов

 

Контактна информация

адрес: Етрополе пк. 2180, бул. Руски 100

ел.поща: d.davodov59@abv.bg

сл.тел: 0887663285

facebook: https://www.facebook.com/BSP.Sofia.oblast/

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи