За община Костенец и ОбС на БСП

Община Костенец

Костенец е град в Южна България, Софийска област. Районът е бил заселен още през бронзовата и желязната епоха. През I хилядолетие пр.н.е. го населява тракийското племе беси. От края на I началото на II век територията на Костенец е в провинция Сердика на Римската империя. Заселването на днешния град Костенец започва през 1884 г. със строежа на железопътната линия Белово - Вакарел, част от линията София - Цариград. С построяването на кибритена и хартиена фабрика се ускорява разширяването на селището. През 1964 г. се сливат 3 селища - Костенец баня, Момин проход и Момина баня, и се създава град Костенец.

Партийна история

Общинската партийна организация на БСП – Костенец има дългогодишна история. По време на голямата стачка на работниците от Кибритена фабрика през 1909 година е учредена първата партийна организация към БРСДП /т.с./ в гара Костенец. 
    На 12 юли 1909 година пред работниците от кибритена фабрика произнася реч ръководителят на Самоковската партийна организация – Борис Хаджисотиров, придружен от Благой Захариев, който е привлечен от Димитър Благоев по ръководенето на стачката. Още същия ден по указания на Борис Хаджисотиров, Благой Захариев и Димитър Фандъков, един от основателите на синдикалната организация във фабриката, събират на поляна край река Марица 12 работници и образуват Първата партийна организация. Учредители стават следните работници от Кибритената фабрика: Стефан Златанов, Иван Занев и Димитър Фандъков от град Самоков, Сандо Канзов, Георги Стоичков и Спас Чоруков от село Долна Василица, Христо Лазаров, Христо Котларов и Георги Лазаров от село Горна Василица, Георги Илиев Миликин, Георги Н. Миликин и Стефан Матрачийски от село Костенец. За председател на организацията е избран Стефан Златанов, който е и председател на синдикалната организация, а за секретар – Георги Стоичков. След този ден партийната група е в центъра на ръководенето на стачката.
    В изградените по-късно партийни организации в селата Костенец и Горна Василица, част от комунистите са бивши стачници от Кибритената фабрика през 1909 година.
    След промените през 1989 година за председател на Общинската организация на БСП на конференция е избран Румен Тодоров. След провеждането на първите местни избори, Общинската организация губи от кандидата на СДС, вследствие на което Румен Тодоров подава оставка и предлага за председател на Общинската организация да бъде избран Александър Арангелов. На следващите местни избори през 1995 година, БСП убедително печели с кандидат за кмет – Александър Арангелов. За председател на Общинската организация на БСП е предложен и избран отново Румен Тодоров. Като общински съветник е предложен и избран за председател на Общински съвет до края на мандата 1995-1999 година. През 2000 година на Общинска конференция е избрана др. Нина Геринска. Следващия мандат кандидатът на БСП – Господин Зашев, печели местните избори /мандат 2003 – 2007 година/. След подадена оставка на др. Геринска, за председател на организацията е избран Васил Ангелов. Следващите местни избори са спечелени от кандидата на ГЕРБ /мандат 2007 – 2011 година/, като председателството е поето от Радостин Радев. През  2011 година, кандидатът на БСП – Радостин Радев печели убедително изборите /мандат 2011 – 2015 година/.
    През всички мандати БСП е имала достойно представителство от компетентни и активни общински съветници в местния общински съвет.
    До провеждането на отчетно-изборна конференция през  следващата година, председателството е поето от  зам. председателя - Румен Тодоров.
    От 2012 г. за председател е избран – Емил Даскалов. 
    През 2015 г. Радостин Радев назначава за зам. кмет на общината  Румен Тодоров.
    Общинската партийна организация всяка година отбелязва значимите дати, свързани както с национални празници, така и с партийни посещения на връх Бузлуджа на националния празник на партията, 1-ви май – националния митинг за солидарност на трудещите се, 9-ти септември на паметника на община Костенец, 23 септември - поклонение в местността „Ушите” гр. Ихтиман, посещение на всички надгробни паметници на територията на общината на загинали въстаници, революционери, партизани, ятаци, поклонение на Радкови поляни в Рила край Юндола.
    Общинската партийна организация води активен организационен живот, приема ежегодно нови членове, провежда редовно събрания на ОПО. Има изградени структури на партията във всички населени места на територията на общината, има младежка организация и организация на съюза на жените социалистки в БСП. Поддържа тесни отношения с Български антифашистки съюз, с левите земеделци, социалдемократите в състава на Коалиция БСП „Лява България”. 

Общински съвет на БСП - Костенец:
Председател на ОбС: Александър Василев Арангелов
Зам.-председател: Мирослав Николов
Членове: 
Радостин Радев
Румен Тодоров
Давидко Костадинов
Васил Пенджуров
Юлиян Одажиян
Иван Ганчев
Йорданка Чорукова
Бойка Нанчева
Стоянка Щъркова
Десислава Николова
Артур Георгиев
Александър Арангелов
Ангел Банчев

Изпълнително бюро на БСП-Костенец:
Емил Даскалов
Мирослав Николов
Румен Тодоров
Десислава Николова
Бойка Нанчева
Юлиян Одажиян
Васил Пенджуров


Членове на общинска контролна комисия:
Надка Христова
Живка Стоимирова
Живка Славчева
Тодорка Стаменова
Александър Малинов

Facebook https://www.facebook.com/pages/M%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86/1608954856024704?fref=ts

 

Представителство на БСП в местната власт в община Костенец:

Кмет на община Костенец, МАНДАТ 2011 - 2015, МАНДАТ 2015 - 2019 – Радостин Стойчев

Общински съветници на БСП, МАНДАТ 2015 - 2019:

  • Емил Даскалов
  • Юлиан Одаджиян
  • Артур Георгиев

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи