За община Самоков и ОбС на БСП

Община Самоков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самоков е град в Югозападна България,  Софийска област. Някога тук е имало римско селище, а сегашният град е възникнал по-късно – в началото на XIV век като рударско селище. По това време българските занаятчии влезли в пряка връзка със западноевропейските рудари саксонци, наричани саси, и по техен образец били въведени саксонски пещи (видни), ковашки работилници (мадани) с духала и големи чукове (самокови – откъдето идва и името на града), движени с водна сила. До падането на града под Османско владение(1372), Самоков бил икономическо и културно средище. От 1557г. до 1907г. градът е център на Самоковската епархия.

Партийна история

Самоковската партийна организация  на  БСП е наследник на една от най-старите партийни организации в България, с изключителен принос към историята на партията и ролята й в общинското самоуправление. Самоковската партийна организация е основана на 5 септември 1899г. от видния самоковец Борис Хаджисотиров в период, в който тя се явява център на социалдемократическите идеи. Хаджисотиров е завършил право в Лозана, Швейцария и е първият автор и стратег на общинската политика на партията /БРСДП т.с./
На 13 юни 1910 г. социалистите в Самоков печелят изборите по парламентарен път и формират първата на Балканите комуна – Самоковската. На практика реализират форма на общинско самоуправление. До 1923 г. в Самоков се реализират три комуни:
Първата – 1912г.–1919г. с кмет Георги Зуйбаров. В този период излиза като общински вестник първият брой на в.“Самоковска комуна"; възвръщат се заграбени общински имоти; населението се облага по прогресивно подоходния данък; откриват се детски градини и забавачници.

Втората – 1919г.–1922г. с кмет Михаил Дашин. Тогава се провежда референдум за общинския бюджет; регистрират се общинските имоти; отчуждава частни сгради за общински дом; откриват се начални училища, сиропиталище, училищна трапезария, аптека и хали; строи се читалище паметник “Отец Паисий“.

Третата – 1922г. – 1923г. с кмет Коста Кибаров. По негово време се утвърждава ново разпределение на пасищата; започва строеж на нова прогимназия; организира се референдум за затваряне на кръчмите.
Трите комуни изпълняват изключително важни социални програми, които са актуални и днес, а именно: 8 - часов работен ден за наемните работници; формиране на здравноосигурителен фонд; фонд за подпомагане при безработица; домове за сираци; безплатна трапезария за бедните деца и др.                                                     

Започва и издаването на първия партиен вестник “Самоковска комуна“, който се е разпространявал безплатно, а градът получава прозвището Червеният град.   
Авторитетът на Самоковската партийна организация се запазва и до днес и дава добри резултати, защитавайки достойно факта, че Самоков е дал теоретици и практици на партията и винаги е поддържал собствен облик, независимо от националните нагласи, поради което през цялата си история е бил недолюбван от централните власти.   


Кратка информация за участието на БСП в местната и държавна власт от 1989г. до  днес: 

За двадесет и пет години демокрация от пет кметски мандата – четири са на БСП, при което не само кметовете, но и председателите на Общинските съвети са от БСП. 
През мандат 1990 – 1991г. кмет е инж.Васил Кънев, член на БСП  /временната управа/. През това време се довършва блок „А“ на   общинската болница, оформя се пространството около площада. 
През мандат 1995 – 1999 г. кмет е инж. Георги Големинов, член на БСП. По негово време е изградена промишлената газификация, разширени са двата моста и е изградена пешеходна зона. Пуска се в експлоатация новата сграда на Дом за стари хора; заявени са за актуване като общински 320 хил. декара гори; завършен е колекторът в кв.“Самоково“.
През мандат 2003 – 2007 и 2007 -2011г. кмет на общината е Ангел Николов,  член на БСП. Постигнат е най-голям бюджет в историята на общината; изградени са два нови транспортни моста над р.Искър; построена е мултифункционална спортна зала “Арена – Самоков“; изграден е общински жилищен блок; асфалтирани са 173 улици в града и селата; построени са 5 нови супермаркети на големи търговски вериги; благоустоени са кварталите.

От 2011 до днес кмет е адвокат Владимир Георгиев, член на БСП. По негово време с европейски средства е построен исторически комплекс Цари Мали град, който беше открит за посещение на 18.08.2013 г. Построени и благоустроени са 3 паметника, ремонтирана и отворена е картинната галерия. Благоустроена е централната градска част, асфалтирани са околоблокови пространства, открит е туристически информационен център, открити са два нови пенсионерски клуба, три спортни площадки, удължена е безплатната градска автобусна линия. Реализираните по европроекти са  25, на стойност над 30 мил.  лева по НРП. Изградени са градинки с детски площадки и детски кътове в града и почти във всяко село на общината. Утвърдени са 10 стипендии за млади таланти. Градът става притегателен център след пускането в действие на спортната зала за откриване и провеждане на редица международни и национални спортни състезания по различни дисциплини. За 25-годишен период БСП – Самоков има четирима председатели на общински съвет: Пенчо Ангелов,  Ангел Николов, Лиляна Янкова и Силвия Стойчева.

Избрани са трима народни представители: Боян Черешаров /Велико народно събрание/, Силвия Стойчева /40-то НС/ и Радослав Стойчев – 43-то и 44-то НС.

В сградата на общината е направена експозиция  „Кметовете на общината и стореното през мандата им, обхващаща годините от 1878г. до 2015г. През 2010г. е издадена книгата „Кметовете на Самоков“, автор е Нина Христовска. Общинският съвет гласува почетен ритуал за вписване на делата на кметовете в летописна книга на  общината, която се съхранява в историческия музей на Самоков.  В края на всеки мандат се вписват основните дела, извършени през мандата - своеобразен обществен контрол и отчет пред историята.  През 2010г. е издаден юбилеен вестник за 100-годишнината на Самоковската комуна, като периодично е издаван каталог за построеното в община Самоков. Доказал се във времето факт е, че кметовете на Самоков и общинските съветници от БСП поддържат линията на устойчиво развитие на общината, придържайки се към няколко основни акцента:

1.Социална политика – благоустрояване, здравеопазване, образование;
2.Развитие на спорта и туризма;
3. Просперитет в областта на културата и духовното развитие.

Представителство на общинската партийна организация
Михаил Василев Михайлов - Председател на Обс на БСП-Самоков 

Представителство на БСП в местната власт в община Самоков:
Владимир Георгиев - кмет на община Самоков /мандат 2015-2019г./

Кметове на кметства
Иван Андреев Марков – с.Маджаре
Крум Стоянов Георгиев - с. Бели Искър
Йордан Станков Клещанов - с. Рельово
Васил Цанев Миленов - с. Ярлово
Борислав Станчев Брейчев – с. Алино
Венета Кирилова Балабанова - с. Белчин
Елена Георгиева Симонова - с. Клисура
Иван Георгиев Борисов - с. Гуцал
Здравко Георгиев Пенев - с. Шипочане
Йордан Димитров - с. Долни окол
Кристиян Красимиров Здравков - с. Злокучене
Ивайло Димитров Петров - с. Мала Църква
Росица Герова - с. Ново село

Народни представители от парламентарната група на Коалиция „БСП за България” в 44-то Народно събрание избрани от 26ИР Софийска област /мандат 2017-2021г./
Радослав Стойчев
Иван Ченчев
Лало Кирилов​

Контактна информация

адрес: пк. 2000, гр. Самоков, ул Граф Игнатиев 2

ел.поща: so22_bsp@abv.bg

сл.тел: 0722/66021

моб.тел: 0883 209 070

facebook: https://www.facebook.com/BSP.Sofia.oblast/

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи