74 години от разстрела на майор Томпсън отбеляза БСП - Ботевград в с. Литаково

11.06.2018

74 години от разстрела на майор Франк Томпсън, ръководител на Втората английска мисия в България през Втората световна война и още 12 души, отбеляза общинската организация на БСП в община Ботевград.  Възпоменателното тържество се състоя на лобното място на майора в местността „Рупата” над село Литаково. Заедно с него, на 10 юни 1944 г. са разстреляни  сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, и още 9 партизани от отрядите „Хр. Ботев” и „Васил Левски”.

Гости на събитието бяха народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев, зам.-кметът на общината Цветелин Цветков, председателят на Общински съвет -Ботевград Николина Цолова,Симеон Игнатов – председател на централния съвет на БАС, проф. Михо Семков – зам.председател на централния съвет на БАС, Любомир Шопов – председател на фондация „Майор Томпсън”,  инж. Петко Коцев – от областния съвет на БАС,общинските съветници от БСП Коцо Коцев и Иван Райчинов.

„Чест прави на жителите на Литаково и на община Ботевград, че са запазили жив спомена за саможертвата и героизма на майор Томпсън, сержант Моро и 9-та партизани, както и на ятаците от нашия край. ”, заяви председателят на Общински съвет -Ботевград Николина Цолова.