Владимир Георгиев: Доказахме, че една община може да бъде отворена към гражданите си

Владимир Георгиев и кандидатите за общински съветници на БСП откриха кампанията си в Самоков

В Историческия музей в гр. Самоков кандидатите на "БСП за България" за кметове и общински съветници представиха идеите си за управлeние на общината пред своите съграждани. По думите на организаторите мястото не е избрано случайно, тъй като точно там най-силно се усеща духът на възрожденския Самоков. „Градът има богата история, която повече от всичко задължава наследниците на достойните самоковци да се ангажират и да продължат да работят, за да има Самоков мястото, което заслужава, не само в исторически, но и в съвременен план”, заявиха самоковските социалисти.

Кандидатът за кмет на Самоков от "БСП за България"  Владимир Георгиев, който  приключва втори успешен мандат, коментира, че със спечеленото доверие през годините иска да продължи по пътя към трети мандат и да работи за жителите на община Самоков.

„За последните осем години, през които съм  кмет на Община Самоков, доказахме, че една община може да бъде отворена към гражданите си, да подкрепя различни инициативи и да бъде изключително активна и като инвеститор, и като институция”, заяви Владимир Георгиев. Той отчете, че за последните два мандата в община Самоков са реализирани проекти по национални и европейски програми за над 30 млн. лв. Георгиев добави, че са внедрени мерки за енергийна ефективност в над 50 обекта – 17 блока по националната програма и 37 многофамилни жилищни сгради по оперативна програма. „Отделно са инвестирани 4 млн. лв. от оперативната програма в обществени сгради – полиция, общинска администрация и училище. Мерки за енергийна ефективност са внедрени общо в 5 училища. Подготвени са проекти за още две. Община Самоков инвестира собствени средства в изграждането на спортни площадки в дворовете на училищата. Изгражда и нов физкултурен салон. Инвестицията е за близо 2 млн. лв. Всички шест сгради на детски градини в Самоков са обновени, извършени са ремонти на покриви, направени са нови детски площадки, доставено бе и ново оборудване. Община Самоков е първата община, която подмени изцяло уличното осветление в Самоков, Боровец и 24-те села с енергоефективно LED осветление. В града, селата и Боровец са закупени 150 нови камери и три монитора за видеонаблюдение. Това осигурява сигурността и спокойствието на гражданите“, отчете още кандидатът за кмет на Самоков Владимир Георгиев.

 

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев каза, че Самоков през последните няколко години изцяло е променил визията си. „Общината инвестира близо 3 млн. лв. в цялостно обновяване на Централна градска част – подмяна на настилката, благоустрояване, изграждане на инфраструктура, поставяне на подземни контейнери, оформяне на градинки, кътове за сядане, алеи и зелени площи. Община Самоков инвестира много и в парковата среда. Преди две години бе завършен парк „Крайискърец” – едно прекрасно място за отдих и разходка. Тук има езеро с патици и лебеди, голям детски кът, уникален скейтпарк, площадка за домашни любимци и клетка с птици. Инвестира се и в цялостното обновяване на лесопарк „Ридо” с изграждане на пътека на здравето, детски кътове, фитнес уреди, кътове за отдих и др. Туристическата градина си остава любимо място за самоковци. Тук вече има изградена покрита сцена за различни мероприятия. Много обичано от децата място е въжения атракцион „Рилко”, а на новата фитнес площадка спортуват от най-малките до най-големите“, сподели в детайли народният представител Иван Ченчев.

Народният представител от Самоков Радослав Стойчев припомни, че община Самоков е била обявена за „Екообщина” в категория „Градска мобилност” заради изградените множество велоалеи. Той добави, че са извършени и редица ремонти на инфраструктурата като общината инвестира във ВиК, асфалтиране, благоустрояване, изграждане на тротоари и паркинги. „Инвестициите са и в града, и в селата. В селата също се направи много – изградиха се пет нови спортни площадки, детски кътове и кътове за отдих в почти всяко село, инвестира се и в обогатяване на културния живот и съхраняване на традициите”, припомни Стойчев.  Той каза още, че в последните два мандата община Самоков инвестира над 1 млн лв. в развитието на спорта. „Субсидират се клубове, поддържа се материалната база. Общината съдейства за провеждане на състезания от национален и международен мащаб в различните спортове“, завърши Радослав Стойчев.