Иван Ченчев, БСП: Имаме най-слабия премиер в Европа

Мар 20, 2021 Новини БСП в медиите 0 2303

ГЕРБ не е партия, а фирма, клуб по интереси

"В момента имаме най-слабия премиер в Европа", обяви в предизборен дебат в предаването "Панорама" водачът на листата на БСП София-област Иван Ченчев. Социалистът изтъкна, че Ковид кризата у нас не се управлява правилно: "Според фактите сме едва с 2% брой ваксинирани, ние сме най-слаби като договореност на нови ваксини и, за съжаление, сме първи по смъртност. Тогава как се управлява тази криза и кой се е провалил?“.

"БСП входира в 44-то Народно събрание един план, който България има и който е актуализиран през 2017г. В него ясно е разписано какво трябва да прави страната във време на пандемия. Ние бихме се придържали към този план, защото според него пряката отговорност носи правителството. Там председателят на щаба трябва да е ресорен вицепремиер, както и да има от всички министерства зам.-министри, защото Ковид удря икономика, финанси, здравеопазване, спорт, туризъм – всички сектори", заяви още народният представител.

На въпроса има ли възможност изборите да бъдат отложени, социалистът отговори, че има уплашени хора заради хаоса, има карантинирани, но БСП е готова за парламентарните избори на 4-ти април, хората трябва да преодолеят страха и да гласуват. „В Холандия при тежък локдаун избирателната активност е 82%. У нас имаше много неща, които можеха да се направят, но те не се направиха, за да сме в момента в това положение“, обясни той.

Справяне със здравната криза и осигуряване на достъп на хората да се ваксинират, с която ваксина искат, са едни от най-важните стъпки, които трябва да се предприемат според депутата от левицата. „Трябва да имаме един силен лидер, а ние го нямаме. Правителството, което си отива, го изпращаме с 80% недоверие от българските граждани“, каза още той.

Иван Ченчев представи и предложението на левицата за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, при което всички с доход под 3600 лева ще останат на ставка 10%. Той описа вижданията за промяна на левицата и в още две важни сфери: „В образованието – един учебник да е за един клас в цялата страна, както и да има безплатни учебници за всички български ученици, а в здравеопазването – здравето да не е стока, а болниците да не са търговски дружества.“

По време на въпросите за международната политика темата с Република Северна Македония Ченчев коментира така: „Ние няма да спираме никого за ЕС. Но има две неща, които са много важни – на първо място това е националният интерес. На второ място е да си чуем представителите в Историческата комисия какво казват. Ако има антибългарска реторика от страна на нашата съседка, за България е недопустимо тя да стане член на ЕС“.

БСП иска да се спазват законите в държавата. „Те се погазват, затова Борисов не е в Парламента, а е в джипа. БСП е най-голямата партия в България, тъй като ГЕРБ не е партия, а фирма, клуб по интереси“, заяви още социалистът.

Той се обърна към българските граждани с думите, че, ако искат да сменят модела на управление, всеки глас за БСП с номер 4 е глас за тази промяна.