Иван Ченчев и социалисти спазиха вековната традиция на Скравена с преклонение пред паметника-костница на Ботевите четници

03.06.2022 г.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев и социалисти от Ботевград спазиха вековната традиция на Скравена и сведоха глави в знак на признателност пред подвига и саможертвата на Христо Ботев, неговите четници и героите на българската свобода. Те се включиха в паметните чествания в селото, съхранило и почело тленните останки на 10 от Ботевите четници след разгрома на дружината, водена от Георги Апостолов в битката край Рашов дол.

„Поклон пред героите, загърбили всичко лично, за да дадат в жертва себе си в името на Отечеството и жадуваната от цял народ свобода. С тази саможертва те поемат по пътя към безсмъртието и остават завинаги в паметта на българския народ“, заяви Иван Ченчев.

Народният представител, председателят на БСП в Ботевград и общински съветник Николина Цолова, кметовете на ботевградските села Литаково и Врачеш, социалисти от организацията в Ботевград се включиха в шествието, което тръгна от църквата „Св. Св. Козма и Дамян“ до паметника-костница в Скравена. Паметната церемония завърши с тържествена проверка-заря, с участието на военно формирование от Враца.