Ченчев от Костинброд: Скандален проект за фотоволтаици и завод за водород вдигна хората на справедлив протест

Взривоопасен процес на метри от къщите, заплаха от водна криза, строитество в защитени територи по Натура 2000 и иск от инвеститора да не се прави екологична оценка – изисках пълната документация от екоминистъра, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа и на завод за водород в село Богьовци и махала Беледие хан, в близост до Костинброд, вдигна хората на протест.

„Жителите на двете населени места и собствениците са изключително притеснени и с основание. Стана ясно, че никой не е обсъдил с тях какво ще се изгражда и не крие ли тази инвестиция рискове за здравето и хората“. Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев, който се присъедини към протеста на жителите на населените места по време на сесия на Общинския съвет в Костинброд.

„Ако това, което знаем, е така – това е скандално и крие сериозни рискове за хората тук“, заяви Ченчев и представи фактологията: „На първо място - инвеститорът планира построяването на първия в България Завод за „зелен“ водород, като чрез електролиза на вода ще се получава водород и кислород. Липсата на прецизна законова уредба, опит в изграждането и експлоатацията на подобни инсталации и най-вече – на оценка на риска за живота и здравето на хората в околните населени места, представляват сериозна заплаха, казват експертите.“

По думите му е планирано изграждането на 26 електолизатора за достигане на мощност от 130 мегавата – за сравнение, ТЕЦ „София-Изток“ има мощност от 186 мегавата. „Отново, според експерти, това крие риск, тъй като водородът е взривоопасен. В страни като Германия, Великобритания, Австрия съобщават за проблеми при производството на зелен водород“, добави Иван Ченчев.

Притеснението на хората: „За производството на водород са необходими промишлени количества вода, каквито не са налични в региона. Хората са изключително притеснени, че това ще предизвика водна криза и ще ги остави без вода“, заяви Иван Ченчев.

„Скандалното е, че се предвижда изграждането на близо 160 000 фотоволтаични панели в две защитени зони по Натура 2000. На всичкото отгоре, инвеститорът е подал искане до РИОСВ-София да не се прави екологична оценка на проекта, което поражда съмнения за прикриване на неправомерни действия и заобикаляне на българското законодателство“, каза още народният представител от БСП.

И добави: „Заради всичко това съм изискал от министъра на околната среда и водите пълната документация по този проект и настоявам за отговори на поставените от хората изключително притеснителни факти.“