Корнелия Нинова: Целта на поправките в Устава е да има отваряне на партията и нови лица

Мар 29, 2015 Новини БСП 0 1483

„Вярвам, че след Конгреса ще започнат сериозни промени, по-сериозна работа и подготовка за местните избори“

„Вярвам, че след Конгреса ще започнат сериозни промени, по-сериозна работа и подготовка за местните избори“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в сутрешния блок на Бтв. Тя допълни, че не  разбира защо една поправка в Устава на партията се интерпретира именно заради Сергей Станишев. По нейните думи се е наложило да бъде приета заради практика, която се е случила през последните месеци. „Обявихме няколко отчетно-изборни конференции в организации в страната. Досегашни председатели, които много години са заемали длъжността, подадоха оставки преди самата конференция, а после отново бяха избрани“, обясни тя. Нинова подчерта, че целта  е да има промяна, нови лица и отваряне на партията. Народният представител  наблегна на друга поправка в Устава – стажът за млади хора да се кандидатират за партийни постове, е намален на 6 месеца. „Приехме на Конгрес с отделна специална и нарочна листа на млади хора да се гласува 20% от тях да влязат в Националния съвет“, поясни тя. Нинова допълни, че общинските структури на БСП ще решават коалиционните си формули по места за предстоящите избори. 

Корнелия Нинова обърна внимание на основни акценти от приетата на пленума декларация: Демографска криза и справяне с нея, здравеопазване – хората да не доплащат за здравния си статус и за лечението; образование – държавните пари да ходя в държавните и общинските училища; развитие на кооперациите в земеделието; държавата да не се оттегля от икономиката и обществения живот, да бъде регулатор и инвеститор. Тя уточни, че сред поуките, направени след управлението на кабинета „Орешарски“ е липсата на прозрачност, вземане на решения, за които депутатите са научавали късно, а е трябвало да ги подкрепят с гласуване. „Вчера приехме най-важния документ, който остана в сянка – Платформата ни за местните избори. Отдавна не съм виждала в БСП толкова конкретен, ясен и реален документ. Ако това стане факт на терен, ще бием на тези избори“, категорична е тя. Нинова подчерта и някои акценти от него, като обясни, че за всяка група от населението по общини има конкретни предложения: за децата в детските градини общината да поема 50% от таксата, учениците – безплатни стажове в общинската администрация, стипендия за надарени ученици. По нейните думи общините предлагат 80% от услугите в България. „Там е много по-реален животът и се усеща, отколкото националната политика“, каза тя и попита какво старомодно има в това общината, когато дава терен за строителство на даде фирма, да изисква тази фирма да й върне 5 общински жилища и тя да ги даде на млади семейства, които нямат дом.

Няма да бъда кандидат за кмет на София

Във връзка с това, че Корнелия Нинова е получила най-много номинации за кандидат за кмет на София, тя заяви, че е признателна и чувството е много приятно. „Но няма да съм кандидат за кмет на София“, категорична е тя. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че причините са две: „Аз не лъжа“, отсече Нинова. Тя обясни, че преди 5 месеца е обиколила 22 общини в София-област и помолила хората за подкрепа, за да стане народен представител. „21 360 души ми повярваха. Сега трябва да отида и да им кажа: Благодаря ви, но аз няма да съм народен представител, защото се откри един пост и ще правя кариера. Няма как да се случи това. Имам слабости, но лъжата не е между тях“, подчерта тя. Като втора причина Нинова изтъкна, че има по-подготвени хора в БСП за тази длъжност и даде за пример Костадин Паскалев, бивш кмет на Благоевград.  „Аз не се хващам да върша работа, която не разбирам. Не съм се занимавала с кметски дела и предпочитам да стоя до някой, който е правил това и е професионалист, да му помагам“, обясни тя.

По повод заседанието на Общинския съвет в Ботевград, където общински съветник на БСП беше душен, Нинова уточни, че ще има жалба до прокуратурата от пострадалия Христо Якимов, а Михаил Миков е излязъл с декларация, позиция на партията за стила на управление в общината. „Аз бях на това заседание и смятам, че всичко това се случва заради чувството за безнаказаност. Христо Якимов и колегите изнесохме данни за злоупотребите в Ботевград. Срещу кмета има 7 или 8 преписки, доклад на Сметната палата за злоупотреби, ревизионен акт на НАП. Този човек се чувства безнаказан и прави каквото си иска. Показателно е за начина на управление – самозабравяне, арогантност и упреквам ГЕРБ за това. Той е техен кмет и това се случва от много години в Ботевград“, заключи Корнелия Нинова.

 

 

29.03.2015 г.         

гр. София